Palmesøndag

Palmesøndag er en del af påsken, og denne dag fejrer kristne verden over at Jesus red ind i Jerusalem. Dagen hedder palmesøndag fordi folket viftede Jesus ind med palmeblade, og dette mindes mange kristne ved selv at bære de grønne blade. Foto: Eloisa Lopez/Reuters/Ritzau Scanpix

Palmesøndag er den første helligdag i påsken. Mange kirker pyntes med palmeblade og forårsgrene, inden kirkeklokkerne ringer ind til gudstjeneste. Men hvad skete der egentlig palmesøndag? Bliv klogere på den kristne højtid her

Palmesøndag er en kristen festdag. Dagen indleder den vigtigste højtid i den kristne tro, nemlig påsken. I påsken bliver Jesus forrådt af sine nærmeste, han korsfæstes og han genopstår to dage efter sin død. Men hvad skete der palmesøndag? Få svar her.

Indhold

  • Hvad skete der palmesøndag?
  • Hvorfor blev Jesus hyldet som Davids søn?
  • Hvorfor red Jesus på et æsel?
  • Hvad kommer efter palmesøndag?
  • Palmesøndag i kirken
  • Palmesøndag i Bibelen
  • Hvornår er det palmesøndag?

Hvad skete der palmesøndag?

Påsken begynder palmesøndag.

Denne dag rider Jesus ind i Jerusalem på ryggen af et æsel.

Rygtet om at Jesus var på vej til Jerusalem havde spredt sig, og mange var mødt op for at hylde ham.

“Hosianna, Davids søn!” råbte folkeskaren. Hosianna betyder “frels nu”.

Folket bød Jesus velkommen ved at lægge deres kapper, grene og blade på vejen foran ham og vifte med palmegrene, og deraf kommer navnet palmesøndag.

Det var dog ikke alle, der var glade for hans ankomst. Især ypperstepræsterne blev provokeret af Jesu påstand om at være Davids søn, den ventede frelser. Det var dem, som senere ville have ham korsfæstet.

Palmesøndag har fået stor religiøs betydning, fordi den indleder den velkendte række af betydningsfulde begivenheder, der udgør Jesu sidste tid på jorden. Herfra stammer nogle af kristendommens vigtigste grundfortællinger.

Hvorfor blev Jesus hyldet som Davids søn?

En vigtig ting at forstå om den kristne og jødiske tro er idéen om en ventet frelser. Denne ventede frelser kaldes Messias eller Davids søn, og skal ifølge jødisk tro starte en ny verdensorden, hvor jøderne kan leve i fred og velstand.

David var en israelsk konge, som blev lovet, at en af hans efterkommere skulle være den, som startede denne nye verdensorden og blev jødernes konge.

Og det er her uenighederne opstår. Kristne mener, at Jesus netop er den Messias, man havde ventet på i tusind år, mens jøder mener, at frelseren endnu ikke er kommet.

Men det var også det, der gjorde, at mange vendte sig mod Jesus. De troede ikke på ham, og hvis man ikke troede ham, så var en påstand om at være jødernes konge og Davids søn en meget provokerende udtalelse. De, der ikke troede ham, ville have ham dømt til døden for blasfemi.

Hvorfor red Jesus på et æsel?

Da Jesus red ind i Jerusalem, skete det på ryggen af et æsel. At han brugte æslet som transportdyr er for mange kristne et symbol på den ydmyghed, de mener Jesus besad.

Moderne tolkninger af palmesøndag giver dog andre udlægninger af æslets betydning.

Litteraturprofessor Erik A. Nielsen mener for eksempel, at Jesus brugte æslet til at markere, at han ikke var en verdslig fyrste, men en åndelig fyrste. En verdslig fyrste, som er en, der hersker over den materielle, ikke-religiøse verden, for eksempel en konge, ville nemlig ride ind på en kamelryg, og med æslet viser Jesus, at han er større end det.

Æslet er for mange kristne også et symbol på, at Jesus er frelseren. I Zakarias’ Bog, kapitel ni i Det Gamle Testamente, står der, at den den kommende Messias vil være ridende på et æsel, og det er den profeti, Jesus opfylder.

Hvad kommer efter palmesøndag?

Den næste helligdag i påsken er skærtorsdag, hvor Jesus delte et sidste måltid med sine disciple for derefter at blive forrådt af Judas og ført bort af ypperstepræsterne.

Langfredag blev Jesus stillet for en dommer og døde på korset. To dage senere på påskedag genopstod han fra døden.

Palmesøndag i kirken

Palmesøndag er en af kirkens store festdage, og til gudstjenesten vil man ofte høre fortællingen om Jesu indtog i Jerusalem.

I folkekirken pynter mange kirker op med palmeblade og forårsgrene. I enkelte kirker forekommer det endda, at der tages et levende æsel med.

Palmesøndag i Bibelen

I Det Nye Testamente kan man i alle fire evangelier finde beretninger om palmesøndag.

  • Matthæusevangeliet 21,1-11
  • Markusevangeliet 11,1-10
  • Lukasevangeliet 19,28-40
  • Johannesevangeliet 12,12-19

Hvornår er det palmesøndag?

Palmesøndag falder søndag før påskedag, og dagens festlige fortælling markerer begyndelsen på påskeugens begivenheder.

LÆS OGSÅ:De kristne højtider

Se her hvordan palmesøndag falder de kommende år

  • 2022 10. april.
  • 2023 2. april.
  • 2024 24. marts
  • 202513. april
  • 2026 29. marts
Ved sin ankomst til Jerusalem blev Jesus hyldet af sine tilhængere. Indtoget er her afbilledet i domkirken i den franske by Chartres. Foto: Robertharding/Masterfile/Ritzau Scanpix
I den anglikanske St. Paul katedral er der et æsel med til messe palmesøndag. Her minder man Jesu ankomst i Jerusalem, hvor han red ind i byen på ryggen af et æsel. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Peterskirken i Vatikanstaten er dekoreret med palmeblade i anledningen af palmesøndag. Til venstre Pave Frans, som er overhovedet for den romerskkatolske kirke. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix