St. Patrick's Cathedral: Hele USAs kirke

New Yorks store gotiske katedral midt på Manhattan har i generationer samlet amerikanere fra alverdens lande i et fællesskab. Men kirken fik særlig betydning efter 11. september

Sct. Patricks Cathedral i New York syner ikke af meget i den store skyskraber-by, når man ser den hvide katedral på et billede – eller på et kort. Men når man står på 5th Avenue og skal ind i katedralen, er den et ægte gotisk mesterværk – også selvom den er bygget langt senere end de fleste gotiske katedraler.
 
Sct. Patricks Cathedral er 103 meter høj og har et grundareal på 8.094 kvadratmeter. Den blev indviet d. 29. maj 1879 og har dagligt åben fra klokken 6.30 til 20.45. Katedralen ligger på 5th Avenue og 51st Street, Midtown, Manhattan og er altså dermed placeret lige midt i centrum af New York.

Sådan har det ikke altid været. Da de første ideer om katedralen kom til verden i starten af 1700-tallet, var området et vildnis langt væk fra den lille bebyggelse, der lå på Manhattans sydspids, og som udgjorde byen New York på det tidspunkt. Men daværende ærkebiskop John Hughes tænkte stort og var sikker på, at området højere oppe på Manhattan en dag ville være byens hjerte – og at dér skulle den store katedral selvfølgelig bygges.

Hans tanker og visioner holdt stik – og i 1858 lagde man grundstenen til den katedral, der 21 år senere kunne indvies som den nye Sct. Patricks Cathedral. Alt betalt af fattige immigranter fra alverdens lande – og enkelte rige new yorkere.
 
Det er også derfor, at det stadig giver mening at kalde katedralen for hele verdens, alle folks kirke. Det gjorde eksempelvis pave Benedikt d. 14, da han i 2008 som den første pave nogensinde holdt en messe i Sct. Patricks Cathedral. Selv kalder kirken sig for "hele Amerika´s sognekirke".

Det er en betegnelse, der især kom til at passe under terrorangrebet d. 11. september 2001, hvor katedralen ikke kun var rammen om en officiel mindegudstjeneste d. 16. september, men også var stedet, hvor amerikanere og alle andre, der var i New York i de dage, søgte hen for at bede, tænde lys og midt i al meningsløsheden og sorgen prøve at finde trøst.
 
I øjeblikket er en omfattende restaurering i gang, der forventes at være færdig til december i år. Men ombygningen har været dyr, og derfor opfordres amerikanerne og alle andre verden over til at støtte projektet økonomisk under sloganet ”Become a cathedral builder”.

For, som de siger i New York: At bygge en katedral er et arbejde, hvor generationerne skal tale med hinanden, og som lænker fortid, nutid og fremtid sammen.

Mere end fem millioner mennesker – eller næsten ligeså mange mennesker, som der er danskere herhjemme– besøger årligt Sct. Patricks Cathedral. Mange af dem turister, men mange kommer også for at tænde et lys, deltage i en messe eller på anden måde vise deres kristne tro.
 
Som kirkens nuværende leder kardinal Timothy M. Dolan skriver det på kirkens hjemmeside: St. Patrick’s Cathedral er en fysisk manifestation af Kirkens mission, som handler om at invitere folk til at åbne deres døre og invitere Jesus indenfor i deres hjerter.

Læs mere om katedralen – og hør søndagsmessen til lokal New York-tid kl. 10.15 her