3 uforglemmelige præster fra Jane Austens univers

Her ses præsten Mr Collins fri til Elizabeth Bennet, der morer sig - og ender med at blive fornærmet. Illustrationen er fra en udgave af Stolthed og fordom redigeret af Arthur Mee og J A Hammerton fra ca. 1910

Kan du huske Mr. Collins? Den selvhøjtidelige præst, der frier til heltinden Elisabeth i Jane Austens elskede roman "Stolthed og fordom" fra 1813? I anledning af premieren på ny Jane Austen-filmatisering kan du møde ham og et par af hans kolleger her

Hvis du er én af mange dedikerede fans, der igen og igen vender tilbage til Jane Austens romaner, ved du sikkert allerede, at endnu en filmatisering fra hendes univers, nemlig "Love and Friendship” (oversat Kærlighed og Venskab) har premiere i danske biografer i dag. Denne gang er der imidlertid tale om en filmatisering baseret på to af hendes mere ukendte værker slået sammen til én fortælling.

Om du også denne gang kan stifte bekendtskab med en præst skal ikke afsløres her, men de fleste Austen-læsere ved, at landsbypræsten er en hyppig gæst i hendes bøger. Nogle gange er han manden i Austen-heltindernes liv, andre gange er han en højest uønsket og ubehagelig tilbeder.

Som en forsmag på premieren på den nye Jane Austen-filmatisering får du her en guide til tre præsteskikkelser, der stadig lever i vores litterære erindring. 

Mr Collins (Stolthed og Fordom, 1813)

Præsten, der forstår at føre sig frem ved at være ydmyg, er et højdepunkt i romanen. Med sine selvhøjtidelige monologer og mangel på sund fornuft trætter han romanens heltinde Elizabeth Bennet med sine misforståede galanterier. Scenen, hvor han frier til hende (som bekendt vælger hun Mr Darcy i stedet, hvilket de fleste kvinder ikke kan fortænke hende i) er blevet kaldt "en af de bedste komiske scener i britisk litteratur." 

For moderne fans har skuespilleren David Bamber været med til at udødeliggøre Mr. Collins med sin uovertrufne præstation i BBC’s serie fra 1996. Se et klip fra hans frieri til Elizabeth Bennet her:

Mr Elton (Emma, 1815)

Den elegante Mr Elton har visse fællestræk med Mr Collins. Begge er ydmyge og servile på overfladen, men underneden lurer en stærk bevidsthed om deres egen værdi og en ligegyldighed over for andres følelser. Mr Elton fremstilles desuden som en ambitiøs præst, der ønsker sig penge og en høj status i samfundet, og som bruger sin præstestatus som indgang til at bejle til lokalsamfundets fremmeste og rigeste frøken - romanens heltinde Emma. 

Igen kulminerer vores bekendtskab med Mr. Elton i et frieri til romanens heltinde. Om hun svarer ja eller nej kan du se i klippet fra filmen "Emma" (1996) her:

Edmund (Mansfield Park, 1814)

På det tidspunkt, vi møder Edmund, er han endnu ikke uddannet præst. Edmund er den, der lærer heltinden Fanny Price, hvad der moralsk er rigtigt og forkert.

Han er på én gang helten i romanen og samtidigt den, der sårer Fanny Prices følelser, fordi han ikke selv kan leve efter det moralske kompas, han har lært hende at styre efter. 

Han lader sig friste af en ung kvinde uden moral, og om Fanny alligevel formår at vinde hans hjerte, kan du se i klippet fra filmen "Mansfield Park" (1999). 

Jane Austen har skrevet om flere mindeværdige præster - både i romanerne Fornuft og Følelse (1811) og Northanger Abbey (1817) vinder en sympatisk ung kirkens mand heltindernes hjerte. Hvem er mon din favorit?

zK--koOXHZw
1uURiuLx4jY
XZZmD369l98