Serie: De troende feminister

Religiøse kvindeforkæmpere i islam, jødedom og kristendom

Helt siden middelalderen har der været religiøse kvinder, der har kæmpet for kvinders rettigheder. Her ses deltagerne til FN's kvindekonference i 1980, hvor kvinder fra forskellige religioner og nationer mødtes. Foto: Ole Buntzen/Ritzau Scanpix

Ofte forbindes kvindekamp med rødstrømpebevægelsen i Danmark og suffragettes-bevægelsen i England. Kvindekamp er dog meget mere end den moderne aktivistiske feminisme, og har også fundet sted i en religiøs kontekst, der kan dateres tilbage til middelalderen

Hvad skal der til for, at man kan kaldes kvindeforkæmper? En fælles betegnelse for alle kvindeforkæmpere er måske svær at formulere, men slår man det op i et leksikon, betyder kvindekamp at kæmpe for kvinders rettigheder og ligestilling i samfundet.

En kamp kan imidlertid se meget forskellig ud alt efter, hvilket samfund og tidsånd, der kæmpes i. Kvindekamp for 100 år siden så derfor meget anderledes ud, end den gør i dag, ligesom kvindekamp i Iran er meget anderledes end i Danmark.

Kvinder i Vesten og Mellemøsten har i flere århundreder kæmpet for deres rettigheder. Kampen er også blevet kæmpet på de religiøse områder, da undertrykkelsen af kvinder historisk har haft stor plads i kirken, templet og moskeen.

Religion.dk har lavet en oversigt over religiøse kvinder, som har kæmpet en kamp for kvinders rettigheder både i og udenfor den religiøse arena.