Kulturstafetten

Laila Kildesgaard: Jeg er vild med mennesker, der viser mod og sårbarhed på samme tid

Laila Kildesgaard er direktør for Kommunernes Landsforening og vild med Bornholm. Foto: Justine Høgh.

Religion.dk spørger henover sommeren en række kulturpersonligheder og meningsdannere, hvad de drømmer om, hvad de gerne vil tale mere om, og hvem deres største inspirationskilder er. Her er det direktør for Kommunernes Landsforening Laila Kildesgaard, der svarer

Navn

Laila Kildesgaard.

Titel

Direktør.

Arbejdsplads

Kommunernes Landsforening.

Udannelse

Jeg er cand.scient. i geografi.

Jeg vil gerne have, at vi snakker mere om...

Jeg gerne have, at vi snakker mere om, hvordan unge i Danmark kan få det bedre. Der er så stor grad af ensomhed, oplevelse af at være udenfor, præstationsangst og meget mere, som ikke klæder et velfærdssamfund som vores, og der er lavet masser af forskning i, at ensomhed smitter. Det bedste man kan gøre er at være sammen med sin familie og venner og have noget sjovt at tage sig til i fritiden.

Noget af det, vi også kan sætte ind med, til en start er at tale mere sammen og skrive mindre sammen. Der er målinger der viser, at et telefonopkald gør mere for trivslen end en sms og lignende. Og rigtig mange unge taler ikke sammen, men skriver i stedet. Det synes jeg godt, man kunne snakke mere om.

Jeg drømmer om et samfund, hvor...

Alle mennesker føler sig regnet med og kan finde en retning og mening med livet.

Jeg tror på...

Sammenhold og relationer mellem mennesker. Det lange seje træk, som de store institutioner i Danmark repræsenterer: Andelsbevægelse, fagbevægelse, kommunestyret og de frivillige organisationer og deres arbejde for at skabe sammenhængskraft i det ikke særlig store land Danmark er.

Sidst, jeg hjalp et andet menneske, var...

Sådan rigtigt er det alt for længe siden. Da jeg tidligere arbejdede på Bornholm havde jeg mulighed for også at være frivillig på kvindekrisecenteret, når jeg to gange om måneden tog min dyne under armen og gik over på den anden side for at overnatte på centeret.

Desværre har jeg også haft nære venner, som var så stressramte, at de havde brug for en livline i deres kontakt med myndighederne. Men i det daglige i forbindelse med mit arbejde har jeg ofte den fornøjelse at blive bedt om at forslå kvindelige kandidater til lederstillinger, bestyrelser eller konferencer. Og der er heldigvis nok at tage af.

Jeg er vild med...

Mennesker med stor virkelyst, og folk som stempler ind for alvor. Jeg er vild med mennesker, der viser mod og sårbarhed på samme tid. Situationer, hvor jeg selv bliver så opslugt af noget, at jeg glemmer mig selv, og tiden bare flyver afsted.

Jeg er også vild med Island og Bornholm. På Bornholm lige nu er jeg vild med de aktuelle kulturtilbud som kunstudstillingen Holkahesten i Gudhjem, Revyen midt i Almindingen og de lokale kunsthåndværkeres fælles initiativ i Gudhjem Mølle.

Jeg har svært ved at tolerere...

Helgarderinger i kærlighed, venskab og karriere. Der er kommet for meget "deltager måske" efter min smag.

Katarina Ammitzbøls spørgsmål Laila: Hvordan ser du de største udfordringer for et Danmark i balance geografisk, socialt og politisk repræsenteret? Hvordan ser du din rolle i at skabe flere arbejdspladser lokalt og begrænse den fortsatte tilflytning til de større byer?

Der er rigtig mange gode bud på, hvordan vi får et Danmark i bedre balance. Jeg vil nøjes med tre: For det første skal der være videregående uddannelser i hele landet, så unge mennesker mere frit kan vælge hvor de vil uddanne sig, slå sig ned og etablere familie.

For det andet skal landsbyerne nogle steder revitaliseres eller måske have vendt vrangen rundt, så de ligger tættere på skov og strand, og vender byens ryg til hovedvejen, og dermed bliver mere attraktive at slå sig ned i.

For det tredje skal der være forskellige boliger i alle prisklasser, så det er attraktivt både at leje, købe og sælge en bolig på landet, og vi skal dermed undgå, at nogen bliver stavnsbundet. Nogen vil gerne bo på landet i fem år, andre vil gerne bo der altid.

Jeg synes ikke, det skal være noget selvstændigt mål at begrænse tilflytningen til de større byer, men jeg mener, at den offentlige sektor spiller en stor rolle for, hvordan arbejdsmarked og erhvervsliv udvikler sig lokalt. En god folkeskole, ungdomsuddannelser og et godt lokal erhvervsfremmesystem og godt erhvervsklima.

Det samme gør kulturinstitutionerne. Der er ikke mange der har lyst til at slå sig ned et sted uden kulturudbud som idræt, museer, teater og bibliotek. Det er nogle at de forhold, som jeg får lov at arbejde med i det daglige i Kommunernes Landsforening.

Mine største inspirationskilder er...

Damer, der larmer, og kvinder, der hjælper hinanden. Og så har jeg haft glæde af opbakning fra nogle af mine første chefer i fagbevægelsen Jørgen Elikofer i Dansk Metal og Jane Korzcak fra 3F. Søndag eftermiddag er også god til at få inspiration fra bøger, aviser og radioen, nu hvor børnene er voksne, og der er tid.

Madelaine Albrigth. Jeg er inspireret af den tidligere, amerikanske udenrigsminister Madelaine Albright, der har udtalt, at "der er en særlig plads i helvede til kvinder, der ikke hjælper hinanden". Hun kom fra små kår i det gamle Østeuropa og gjorde karrierer i en sen alder i USA. Hun lagde navn til det netværk af danske kvinder fra mange forskellige erhvervsgrene, som har inspireret mig til at byde ind på topledelse. Hun deltog på et møde i netværket og var en stor personlighed

Joy Mogensen. Jeg vil gerne give kulturstaffen videre til vores nyslåede kulturminister Joy Mogensen. Hun er både kultur- og kirkeminister og har som tidligere borgmester i Roskilde en kommunal baggrund. Hun har en særlig evne til at give fortællinger liv og handlinger mening, som er meget inspirerende. Jeg synes, hun er modig.

Laila Kildesgaards bidrag til kulturstafetten er det sidste i denne omgang. Stafetten stopper her.