Gads religionsleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z Æ Ø

afrikanske uafhængige kirker

Kristne kirker som er grundlagt i Afrika af afrikanere og primært for afrikanere.

De ældste afrikanske uafhængige kirker (African Independent/Indigenous Churches) blev grundlagt i 1880'erne. Fra dette tidspunkt og til i dag er der blevet grundlagt over 8.000 kirkesamfund. Mange er grundlagt med udgangspunkt i visioner hos karismatiske grundlæggere, der ofte er unge og ofte kvinder. Undertiden optræder de som messiasskikkelser.

De afrikanske uafhængige kirker fastholder den bibelske tankegang om én almægtig Gud, der hjælper den lydigt troende. Samtidig opretholder de elementer fra den traditionelle afrikanske kultur som åbenbaringer, visioner, trommen, dans, madtabuer og farvesymbolik. Nogle holder også fast ved polygami.

Mange af kirkerne har ikke kirkebygninger, men holder gudstjeneste på gaden. Andre har skabt nye, for dem specifikke helligsteder og valfartsmål, fx hellige byer eller hellige bjerge.

De mange kirkesamfund har meget forskellige medlemstal - det varierer fra omkring 10 til over 4 mio. Blandt de bedst kendte er de vestafrikanske aladurabevægelser, der er et eksempel på religiøs dynamik hos yorubaerne, og Kimbangukirken i Den Demokratiske Republik Congo, der har opnået international officiel anerkendelse og er blevet medlem af Kirkernes Verdensråd. Også Lumpa Church i Zambia, Providence Industrial Mission i Malawi og Maria Legio i Kenya er blandt de mest kendte.

Lumpa Church i Zambia er et eksempel på en kirke, der - i 1953 - er blevet grundlagt af en kvinde, Alice Lenshina. Hun var helbreder og en visionær profet, som grundlagde en hellig landsby, Det Ny Zion, for sine tilhængere. Efter en konflikt med regeringspartiet i 1964, hvor over 600 døde, blev kirken forfulgt, og dens tilhængere gik i eksil. I 1978 døde Alice Lenshina. Siden 1980'erne er kirken igen aktiv rundt om i Zambia.

Providence Industrial Mission i Malawi blev grundlagt af John Chilembwe, der havde forbindelse til sorte amerikanske baptister. Han blev dræbt i kamp mod kolonimagten i 1915, og bevægelsen var en overgang forbudt. I dag er Providence Industrial Mission medlem af Malawis kirkeråd, og Chilembwe betragtes som en national martyr.

Maria Legio er den største uafhængige kirke med baggrund i Den Romersk-katolske Kirke. Den blev grundlagt i 1963 i Kenya og kombinerer katolicismen med træk fra pinsebevægelsen. Således lægger den vægt på en streng etik, på helbredelse, eksorcisme og på, at gudstjenesten foregår på det lokale afrikanske sprog.