En genstand der tænkes at beskytte mod sygdom, ulykke, fare, hekseri o.l. eller at bringe held. Den virkning, man tiltror en amulet, beror i reglen på dens symbolværdi eller dens repræsentation af mytologi, kosmologi, gudenavne, hellige tekster el. lign. Nogle amuletter indeholder ligefrem længere hellige tekster, andre en kort trylleformel.

INUIT: Alting har en inua (et levende personligt væsen, en ejer) hos inuit. En amulet som fx en hvalrosklo rummer noget af hvalrossens inua. Hvalrossens evner og kraft overføres dermed til det menneske, som bærer den syet på tøjet, eller det sted, først og fremmest kajakker og huse, hvor den er placeret. En bjørneamulet gør drengen til storfanger, vandafvisende, tørret spæk afviser negative kræfter, et mågehovede fra en art, der lægger små æg, forhindrer en kvinde i at få besværlige fødsler, skællinien i et lakseskind giver små og stærke sting i syning. Også andet end dyredele kan bruges, fx gav Knud Rasmussens hår, som han "betalte" for nogle amuletter med, en særlig livskraft. Inuitbørn, navnlig drenge, forsynes med amuletter fra fødslen. Amuletternes kraft kan forstærkes af madtabuer eller særlige sange.

ISLAM: Mange muslimer benytter sig af amuletter, bl.a. som beskyttelse mod jinner (drilagtige eller ondskabsfulde ånder), afværgelse af uønskede hændelser eller for at fremskynde ønskværdige hændelser. Amuletter kan være fremstillet af læder, stof eller ædle metaller og er påsat inskriptioner eller symboler. Inskriptionerne er ofte Koran-citater, og et af de mest benyttede er den islamiske trosbekendelse, men der kan også benyttes andre citater, som menes at have en særlig indvirkning på det, man ønsker. Symboler på amuletter kan være en hånd (Fatimas hånd) og et øje, som holder udkig efter og afværger jinner. Amuletter bæres ofte på kroppen, fx i en halskæde, men kan også placeres på huset, bilen el.lign.