Hebraisk for "budets søn". Når en jødisk dreng fylder tretten år, er han personligt forpligtet til at følge Toraens bud. Han deltager derefter i gudstjenesten på lige fod med mændene og benytter bedesjal (tallit) og bederemme (tefillin). Bar mitzva kaldes nogle gange for den jødiske "konfirmation", men der er ikke som i kristne kirker tale om bekræftelse af dåb.

Ofte vil drengen blive kaldt frem i synagogen på den første sabbat efter sin 13-års fødselsdag. Han læser her et stykke af Toraen, og dette kan ledsages af, at der holdes en tale for drengen.

En pige er bat mitzva, datter af budet, ved 12-års alderen. Der findes ikke noget ritual i synagogen for piger, da piger ikke har nogen forpligtelser i forbindelse med gudstjenesten i synagogen, men familien fejrer ofte begivenheden hjemme.

Nogle steder holder man desuden en form for konfirmation, når de unge er 14-15 år. Dette finder sted i synagogen, hvor den unge bekræfter sit tilhørsforhold til jødedommen og sine forpligtelser som medlem af det jødiske samfund.