Gads religionsleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z Æ Ø

Black Muslims

Bevægelse blandt sorte i USA, grundlagt af Eliya Muhammad (1897-1975), som ved mødet med en mystisk og karismatisk syrer ved navn W. D. Fard lod sig inspirere til at mene, at denne havde en særlig åndelig og religiøs indsigt.

Eliya Muhammad videreførte og videreudviklede Fards budskab, som i Eliya Muhammads udlægning indbefattede ideer om sortes overlegenhed i forhold til hvide, og bevægelsen gav udtryk for en kraftig modstand mod sortes integration i amerikansk samfund og kultur samt ønsket om oprettelse af en sort muslimsk stat i USA.

Bevægelsen fik navnet "Nation of Islam" og havde blandt sine mere militante ledere bl.a. Malcolm X (1925-65).

Ved Eliya Muhammads død overtog dennes søn, Wallace Muhammad, ledelsen af bevægelsen, men førte den i en mere moderat og ortodoks islamisk retning med vægt på korrekt islamisk livsførelse og en kraftig afstandtagen til de militante, nationalistiske og racistiske aspekter. Denne del af bevægelsen går i dag under navnet American Muslim Mission.

En videreførelse af en del af bevægelsens oprindelige ideologi ses i den del af bevægelsen, som har fastholdt navnet "Nation of Islam", og som i dag ledes af den kontroversielle Louis Farrakhan