Gads religionsleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z Æ Ø

Blavatsky, Helena Petrovna

1831-1891. Født i Ukraine; grundlægger af Teosofisk Samfund i 1875 sammen med Henry Steel Olcott og William Q. Judge. Sandsynligvis den enkeltperson som har haft størst indflydelse på 1800-tallets okkulte-religiøse bevægelser og aktiviteter.

Madame Blavatsky foretog, efter et kort, mislykket ægteskab med en 50 år ældre mand, som 17-årig en rejse til Tyrkiet; en rejse der skulle indlede henved to årtiers rejseaktivitet, som bragte hende to gange verden rundt.

I 1873 blev Blavatsky i New York involveret i den amerikanske spiritistbevægelse, og efter grundlæggelsen af Teosofisk Samfund i 1875 påbegyndte hun sin første bog, "Isis Unveiled", som udkom i 1877. Året efter flyttede Blavatsky og Olcott til Indien, hvor Blavatsky begyndte at få "meddelelser" fra såkaldte Mahatmaer, åndelige mestre.

Efter at en undersøgelseskommission i 1885 konkluderede, at hun var en svindler og ikke modtog de påståede meddelelser, men selv opfandt dem, rejste hun til London, hvor hun bosatte sig og forsøgte at komme sig oven på skandalen. Her oplevede hun en litterært meget produktiv periode, og to af den okkulte verdens hovedværker, "The Secret Doctrine" og "The Voices of Silence", blev til i disse år mellem 1887 og 1890.