Protestantisk kirkesamfund med rødder i den tjekkiske reformation i 1400-tallet og pietismen i 1700-tallet.

Brødremenigheden er navnlig kendt for sin store indsats for ydre mission. I dansk sammenhæng har brødremenigheden således stået bag missionen på Grønland og de tidligere Dansk-Vestindiske Øer.

Det centrale i brødremenighedens forkyndelse er det glædelige budskab om, at Kristus ved sin død har skaffet menneskene soning for deres synd. Brødremenighedens kristendom kommer ved denne betoning af frelsen til at stå som repræsentant for en glad kristendom til forskel fra andre pietistiske retninger, der mere koncentrerer sig om kravet om omvendelse og kamp imod synden.

Bevægelsen opstod i 1722, da en gruppe "bøhmiske brødre", som var flygtet på grund af de katolske myndigheders forfølgelse, fik lov til at slå sig ned på den pietistiske grev Zinsendorffs gods i Sachsen, hvor de grundlagde kolonien Herrnhut. Brødremenigheden kom til Danmark i 1773, hvor den fik sit centrum i Christiansfeld og blev en inspirationskilde for de gudelige vækkelser i begyndelsen af 1800-tallet. Brødremenigheden har knap 300 medlemmer i Danmark.