"Den uopnåelige", "utilnærmelige". Gudinde central for shakti-hinduisme, der tilbeder den kvindelige aktive energi. Hun er bekæmper af det onde, og hun har skabende og helbredende egenskaber.

Durga har en tvetydig karakter: Hun kaldes den underskønne men utæmmelige jomfru samtidig med, at hun personificerer det moderlige og skabende.

Hun afbildes siddende overskrævs på en løve eller en tiger, der viser hendes mægtige kræfter. I hænderne (oftest otte) har hun forskellige våben, hun har brugt i kampen mod dæmonerne.

I sit mest blodtørstige aspekt forbindes hun med gudinden Kali, og hun bringes blodige ofringer. Tidligere, indtil englænderne forbød det, gav man hende menneskeofringer. I dag får hun primært geder og høns.

I sit moderlige aspekt forbindes Durga med Shiva, og hun repræsenterer moderlige og kvindelige dyder. Som Shivas shakti er hun den aktive og skabende kraft, en energi mange af hendes tilbedere ønsker skal manifestere sig og hjælpe dem i forskellige anliggender, bl.a. som helbreder af sygdomme, barnløshed osv.