"De Dydige". En munkeorden inden for den tibetanske buddhisme. De kaldes også populært: De Gule Hatte pga. deres specielle hovedbeklædning ved større religiøse ceremonier. Gelugpa, der opstod i 1400-tallet, anser i dag Dalai Lama som sin øverste leder.

Gelugpaordenen opstod som en reformretning, der gik imod dominansen af den tantriske, seksuelt baserede magiske praksis, og i stedet lagde vægt på overholdelsen af munkereglerne samt en streng disciplin. Således blev den tantriske lære tilpasset et liv som munk, hvor cølibat var en vigtig grundbestanddel.

Grundlæggeren af munkeordenen var Tsongkhapa Lozang Dragpa (1357-1419). Han tog udgangspunkt i den ældste tibetanske buddhistiske orden, Kadampa, og indoptog mange af dens elementer i sin nye orden. Bl.a. byggede han videre på Kadampas frelseslære om, at oplysning går via en trinvis erkendelse. Således så han det for vigtigt at lave et decideret træningsprogram for meditation og en skole for at akkumulere viden. Det blev grundlaget for det veletablerede oplæringssystem, man finder i dag, hvor munke via et intenst studium af udvalgte filosofiske tekster kan opnå status som geshe. Studiet afsluttes med en geshe-eksamen, hvor geshe-kandidater debatterer med hinanden både verbalt og kropsligt efter et nøje fastlagt mønster.