Gads religionsleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z Æ Ø

haskala

Hebraisk "viden", "uddannelse". Navnet på den jødiske oplysningsbevægelse, der opstod i 1700-tallet som del af oplysningstiden og de nationale bevægelser i Europa.

Bevægelsen havde til formål at oplyse og uddanne den jødiske befolkning i Europa i tidens tanker om videnskab, sprog og moderne, sekulær kultur og politik. Dermed ønskede man at skabe en moderne jødisk kultur i modsætning til den "ghettokultur", præget af stærk religiøsitet og afsondrethed fra det ikke-jødiske samfund, som især var udbredt i Østeuropa.

En af de vigtigste deltagere i bevægelsen var Moses Mendelsohn (1729-1786), som i begyndelsen af 1780'erne udgav en tysk oversættelse af Toraen.

Bevægelsen mødte stærk modstand i ortodokse kredse, som så en fare for en assimilering af det jødiske folk, der i sidste ende ville føre til dets forsvinden.

Haskala-bevægelsen var med til at genoplive hebraisk som et moderne sprog, og religiøst og politisk var bevægelsens tanker med til at danne grundlaget for henholdsvis reformjødedom og zionisme.