En række religioner, religiøse grupper og enkeltpersoner er i de senere år "gået på internettet" og har oprettet hjemmesider, hvorfra religiøse budskaber i form af tekst og billeder kommunikeres til interesserede "netsurfere". Kendte og ukendte religioner dukker op mellem hinanden, men det er de færreste, som er rene cyberspace-fænomener, dvs. at de kun findes på internettet.

Internettet er vor tids mest anarkistiske kommunikationsorgan, i hvilket sproglige, kulturelle, geografiske og etniske grænser er ophævet. Internettet er som sådan lig med "globalisering". Man kan kommunikere med mennesker på den anden side af jorden og mennesker, som man ikke har mødt, og udveksle informationer med en hurtighed, som er uden sidestykke. Det eneste, der kræves, er adgangen til et modem.

De muligheder for nem og hurtig kommunikation, der ligger i forlængelse af Internettet, giver nye perspektiver til klassiske religionshistoriske begreber som fx "mission" og "religiøst fællesskab".

Den enkelte religions rækkevidde er principielt uendelig, fordi internettet er uden censur, hvorfor religiøse budskaber kan spredes via cyberspace på tværs af grænser. Samtidig kan man udveksle religiøse synspunkter med og missionere over for mennesker uden at have mødt dem personligt: Det fysiske nærværs nødvendighed er ophævet.

Langt de fleste af de religioner, som kan findes på internettet, er kendte og veletablerede religioner, som har oprettet hjemmesider med henblik på at kunne præsentere sig gennem den nyeste kommunikationsteknologi. Dette gælder en lang række kristne, jødiske og muslimske grupper, ligesom sikhreligion, buddhisme og hinduisme er repræsenteret. Inden for disse områder er både "mainstream-grupper" og sekteriske grupper repræsenteret. Til de veletablerede hører også Scientologi, som er den størst repræsenterede religion på nettet med ca. 25.000 sider.

Derudover findes en række mere eller mindre humoristiske indslag i form af hjemmesider, hvor en fiktiv religion præsenteres, og hvor man humoristisk trækker på sproglige og begrebsmæssige klicheer fra religionernes verden, fx under mottoet: "Send 100 dollars og vi frelser dig". Hertil hører også spil, hvor man gør grin med eller illustrerer et religiøst univers som fx Heaven's Gate, der var den religiøse bevægelse, hvor medlemmerne begik kollektivt selvmord i marts 1997.

Endelig findes en række diskussionsgrupper og hjemmesider, som beskæftiger sig med religion og samfund, hvor emner som "religion og politik", "religion og køn", "religion og retsvæsen" osv. debatteres og belyses. Hertil hører også støtte- og selvhjælpsgrupper for mennesker med fx cancersygdomme, som kan diskutere religiøsitet som resurse i sygdomsperioder