Småstykker og en samling af historier i et særskilt buddhistisk værk om Buddhas tidligere liv og genfødsler.

Antallet af historier eller jatakaer varierer fra tradition til tradition, men den ældste og mest komplette samling består af i alt 547 historier. Deres stil minder om folkeeventyrets og er meget forskellig fra den mere stringente lære, der er at finde i andre buddhistiske tekstsamlinger.

Det er sandsynligt, at fortællingerne er hentet fra allerede tilstedeværende indiske fabler og heltehistorier, der er blevet tilpasset den buddhistiske lære, så de kommer til at fremstå som en historie om Buddhas tidligere liv.

Dyrefabler er fremtrædende blandt jatakaerne, og ifølge dem har Gautama Buddha både været hane, påfugl, and, hest, tyr, hjort, slange, elefant, løve og abe indtil flere gange. Som menneske optræder han oftest som konge og asket, men også som kongesøn, købmand, pottemager, tømrer, elefantfører, student, kasteløs osv. Desuden har han også optrådt som de vediske guder Indra og Brahma. Alt i alt har Buddha stort set prøvet alt, hvilket har stor betydning for den almindelige buddhistiske lægmand, der således kan identificere sig med Gautama Buddha i en af hans genfødsler og derved forstå, at alle med den rette stræben kan opnå samme tilstand som han.