Hinduistisk gudinde der står for lykke, velstand, rigdom og fremgang. Hun er i dag knyttet til Vishnu og hans inkarnationer som hans ægtefælle eller kvindelige sidestykke. Hun er centrum under lysfesten Diwali og afbildes ofte stående

i en lotusblomst omgivet af to elefanter og med guldmønter i hænderne.

Lakshmi betyder egentlig et tegn, der både kan være godt eller dårligt.

Tidligere blev hun primært forbundet med jordens frugtbarhed og dens udbytte. Var høsten god, havde hun ladet sin positive side komme til udtryk, var den ringe, havde hun givet sig negativt til kende.

Den negative associering af hende er efterhånden forsvundet, og i dag tilbedes hun for at sikre fremgang og rigdom i alle livets aspekter. Det betyder bl.a., at man ofte kan finde et billede af hende i butikker og i virksomheder, men også over indgangen til private huse. Derved mener man, at alle de gæster, der kommer på besøg, kun vil bringe noget positivt med sig.

I dag kommer hendes frugtbarhedsaspekt og moderaspekt til udtryk via afbildingen af hende i en lotusblomst, som er billedet på universets moderskød. Samtidig tilbedes hun i form af planten tulasi, en form for vild timian, der ses som en manifestation af hendes shaktienergi.