Gads religionsleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z Æ Ø

Leadbeater, Charles Webster

1854-1934. Central figur inden for Teosofisk Samfund og fra 1916 biskop inden for Den Liberale Katolske Kirke.

Leadbeater blev som ung mand præst inden for den anglikanske kirke, ordineret ved sin onkels kirke i Bramshott, Hampshire i 1879. Samtidig havde han en stor interesse i at udforske andre former for spiritualitet. Først i 1880'erne blev han introduceret for Teosofisk Samfund og grundlæggeren Helena Blavatsky, og i 1884 sluttede han sig til Teosofisk Samfund i Indien. Gennem de næste mere end tyve år arbejdede Leadbeater med sin egen psykiske og åndelige udvikling, og han arbejdede tæt sammen med Annie Besant, sammen med hvem han skrev flere af sine mere end tyve bøger i perioden. Pga. en sexskandale blev han tvunget til at træde tilbage fra Teosofisk Samfund i 1906.

I 1914 flyttede Leadbeater til Australien, og han blev introduceret for den nyligt grundlagte Liberale Katolske Kirke, som han i 1922 blev biskop for i Australien.

Han skrev herefter de to bøger, som skulle blive de væsentligste teologiske værker inden for Den Liberale Katolske Kirke, "Sakramenternes Videnskab" og "De Kristne Festers Skjulte Side".