Gads religionsleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z Æ Ø

linga(m)

"Tegn", "mærke". Særligt brugt om et specielt symbol for hinduguden Shiva der, hvor man mener, at guden ikke kan afbildes. Det er en cylinderformet genstand, ofte lavet af sten eller metal, der er afrundet på toppen. Den står centralt i et Shivatempel og er dér den vigtigste kultgenstand.

Den centrale tilbedelse af Shiva består i, at man hælder en blanding af mælk, vand og honning over linga, der står i en yoni, et lidt større fundament med en rende hele vejen rundt, der ender ved et afløb, så mælken kan rende bort eller opsamles. Det gør man for at sikre sig frugtbarhed. Denne handling forbundet med lingas form giver associationer til lingaen som et fallossymbol og yonien som de kvindelige kønsorganer. Dette kan desuden underbygges med flere historier fra puranaerne om Shivas kastration, hvor tilbederne af ham får pålagt at tilbede hans ædlere dele.

Filosofisk set repræsenterer linga ren bevidsthed eller det umanifeste i naturen (purusha), mens yonien repræsenterer kilden til skabelsen eller den manifeste natur (prakriti).