Gads religionsleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z Æ Ø

mudraer

Sanskrit "segl", "mærke". Navnet på de symbolske håndstillinger eller gestus, som er en vigtig religiøs udtryksform i indiske religioner. Fx inden for indisk dans og i meditation gør man brug af mudraer. Ved afbildingen af guder, guruer og lærere tillægges mudraerne også stor betydning, da de viser, hvilken intention de har, og hvad man derfor kan bede om. Håndstillingen kan være belærende, givende, modtagende osv.

Inden for den buddhistiske ikonografi fremstilles Buddha med især fem håndstillinger:

1. Buddha løfter sin højre hånd, der symboliserer at han beroliger og fjerner al frygt.

2. Buddha former et hjul med begge hænder foran sig. Det symboliserer lærens hjul (Dharmachakra). Dvs. Buddha belærer og bringer sin lære videre.

3. Buddha sidder med begge hænder i skødet med håndfladerne opad. Et tegn på at Buddha sidder i meditation.

4. Buddha berører jorden med sin højre hånd. Han kalder jorden til vidne, som han gjorde det, da han vandt over begæret.

5. Buddha holder sin højre hånd frem, som ville han give en gave. Gaven er læren, som han gav til verden.

I den klassiske indiske dans er der over hundrede forskellige håndstillinger. De bruges primært for at fortælle en historie. Fx er der håndstillinger, der viser sindsstemninger såsom frygt, glæde, generthed, ligesom der er forskellige mudraer for dyr og guder.

I tantrismen bruger man mudraer i meditation, hvor hver mudra kan vække forskellige bevidsthedsplaner hos den mediterende.