"De ni nætter". En hindufest af ni døgns varighed hvor modergudinden, primært i form af Durga, Lakshmi og Saraswati, er i centrum. Den falder to gange om året i begyndelsen af vinteren og i begyndelsen af sommeren, og det er gudindens shakti-energi, der fejres.

I måneden Ashvina (september/oktober) er det i visse traditioner et nyt aspekt af modergudinden, der fejres hver dag. I andre traditioner fejres de tre gudinder, Durga, Lakshmi og Saraswati, der i nævnt rækkefølge er tilknyttet Shiva, Vishnu og Brahma - hinduismens treenighed (trimurti). De tre gudinder anses som gudernes aktive og skabende aspekt, der manifesterer sig i verden.

I måneden Chaitra (marts/april) bliver Navratri knyttet til guden Rama, hvor man udover at fejre modergudinden læser helteepos'et Ramayana fra ende til anden i templerne i alle døgnets timer i de ni døgn, festen varer.

Det er almindeligt at faste under festen. Faste er i denne sammenhæng en afholdelse fra at spise såkaldt uren mad som fx kød og i stedet følge en bestemt diæt, der kan veksle efter køn, kaste og familie, og at man spiser færre gange om dagen, måske kun én gang.