Gads religionsleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z Æ Ø

rosenkreutzere

Fællesbetegnelse for en række hemmelige broderskaber hvis legendariske oprindelse henføres til tyskeren Christian Rosenkreutz (1378-1484), som ifølge legenden grundlagde Rosenkreutzerordenen i 1407. Legenden bragtes til torvs af den tyske præst Johann Valentin Andrae (1586-1654), der er ophavsmand til en mængde religiøse skrifter, som bragte legenden i omløb. Rosenkreutzerne i dag findes som en række forskellige ordener, ofte en del af frimureriets omfattende organisation.

Fælles for de forskellige broderskaber, som går under betegnelsen rosenkreutzere, er en vision om social og religiøs forandring. Ideerne er hentet i forskellige religiøse og okkulte traditioner, fx alkymi, kabbalisme, hermetisme og mystik, og udfoldes på et kristent grundlag.

Eksempler på broderskaber er Fraternitas Rosae Crucis, grundlagt 1858 i USA af Pascal Beverly Randolph (1825-1875) og The Ancient and Mystical Order Rosae Crucis, A.M.O.R.C., grundlagt i USA i begyndelsen af 1900-tallet af Harvey Spencer Lewis (1883-1939).