Lysfesten "diwali" er den største indiske højtid

Diwali markerer det godes sejr over det onde, men er også som en nytårsfest, hvor lys, fyrværkeri og lanterner lyser mørket op. Her holder hinduers børn stjernekastere i hænderne til fejringen af diwali i Pakistan. Foto: Ritzau Scanpix/ Muhammad Sajjad

Fyrværkeri og levende lys er vigtige elementer, når hinduer fejrer diwali. Her markeres det godes sejr over det onde, lysets sejr over mørket og oplysningens sejr over uvidenhed

Lysfesten diwali er den mest populære fest i Sydasien, hvor den fejres indenfor hinduismen, sikhreligionen og jainismen. Festen falder imellem midten af oktober og midten af november og varer i fem dage. På grund af den store mængde slik, fyrværkeri og lys, er festen særligt blandt børnenes favoritter.

For hinduer markerer diwali guden Lord Ramas hjemkomst efter sejren over dæmonkongen Ravana. Rama var den syvende inkarnation af guddommen Vishnu og helten i eposet Ramayana. Han afbilledes altid med en bue og en pil, som viser at han er parat til at nedkæmpe det onde. Og festen er overordnet en fejring af det godes sejr over det onde, lysets sejr over mørket og oplysningens sejr over uvidenhed.

Festen forbindes også med gudinden Lakshmi, som er gudinde for lys, visdom og velstand. Ved diwali iklæder hinduerne sig nyt tøj og renser og udsmykker deres huse med lamper for, at Lakshmi skal besøge hjemmet. Hun vil komme, hvis familien har været tro hinduer i det forgangne år, og hun vil bringe lykke og held til året, der kommer. Ifølge hinduismen blev Lakshmi gift med sin mand, guden Vishnu, på dette tidspunkt af året. Af den grund fejres også mange bryllupper under Diwali-festen.

Sikher og jainister tilægger diwali en anden betydning. Til diwali fejrer sikher den sjette guru, Guru Hargobinds, løsladelse fra fængslet med 52 prinsesser. Jainister fejrer deres grundlægger Mahaviras opgang i moksha, som vil sige at han blev frigjort fra genfødslernes kredsløb.

Diwali er officiel helligdag på Fiji, i Guyana, Pakistan, Malaysia, Mauritius, Myanmar, Singapore, på Sri Lanka, i Suriname og i Trinidad and Tobago.

Hindu Dhamu Chodavarapu fortæller om diwali
Den 14. november er én af Indiens største festdage, diwali. Hvert eneste hus i Indien, om man råd til det eller ej, tænder en lampe og sætter den udenfor. Hele Indien bliver oplyst af den lange række lamper.

I gamle dage købte man små lerfade, ikke større end en håndflade, med fordybning og en lille tud. Man anbragte en væge og olie og tændte den. De bliver anbragt på rad og række over hele husfacaden. Nu bruger man mere lyskæder.

Diwali-sagnet finder man i det indiske epos som Ramayanamu og MahaBharatamu. Det var om en kong Narakasura, søn af Bhoomi Devi, Moder Jord. Selvom Narakasura var søn af en guddom, havde han karakter af en dæmon. Han brugte meget tid på at bede og meditere for guden Brahma.

Da Gud åbenbarede sig for ham, bad han Gud om at gøre ham udødelig. Dertil svarede Gud: Det kan jeg ikke, når du er født som dødeligt menneske. I så fald giv mig den velsignelse, at jeg kun dør i min mors hænder. Det fik han.

I følge hindumytologi var Narakasura søn af "Moder Jord" og guden Vishnu i hans Varaha Avatar som vildsvin, hvor han bekæmpede en dæmon, der havde taget Bhoomi Devi som gidsel og gemt hende i dybet under det kosmiske ocean.

Narakasura morede sig med at terrorisere indbyggerne i de tre verdener, Himmel, Jord og Helvede. Han overfaldt kvinder og ville kidnappe dem til sit eget personlige harem.

Alle guder og mennesker var samlet for at få gode råd og enes om at bede til guden Krishna. Krishna indvilgede i at tage kampen op mod Narakasura. Han tog sin kone Satya Bhama med i krigen, som var Narakauras mor, hun er nemlig Bhoomi Devi.

Kampen fik uhyggelige dimensioner. Narakasura havde magtfulde våben, han uden videre brugte mod Krishna. Krishna nåede at tilintetgøre allesammen, men til sidst brugte Narakasura Sataghini, en tordenkile, og ramte Krishna på siden af hovedet. Guden Krishna besvimede.

Nu deltog Satya Bhama aktivt i krigen og sendte Krishnas Chakra (diskos, som ikke kan tilbagekaldes) mod Narakasura, således at han blev halshugget. Derefter var alle guder og mennesker glade og tændte mange lys med fyrværkeri for at fejre det. Den tradition foregår den dag i dag.

Diwali er en stor festdag for alle indiske religioner som hinduisme, sikhisme og jainisme. "Festival of Lights," symboliserer det godes sejr over ondskaben og lys for menneskeheden.

Jeg husker fra min barndom, at vi månedsvis før diwali fremstillede fyrværkeri efter skoletid. Vi glædede os utrolig meget til den dag. Vi blev alle olievasket, fik nyt tøj på om aftenen, og vi udfoldede os med at dekorere husets facade med olielamper på rad og række samt fyre hjemmelavet fyrværkeri af. Afslutningen på dagen var servering af søde sager til alle.

I en boligblok i Mumbai i Indien har beboerne fyldt blokken med med lamper under diwali. Foto: Ritzau Scanpix/ Rafiq Maqbool
Dagen efter diwali er det svært at se gaderne for røgen fra fyrværkeriet i New Dehli i Indien. Her bevæger morgenløbere sig igennem røgtågen. Foto: Ritzau Scanpix/ Manish Swarup
En indisk familie affyrer fyrværkeri i gaderne til diwali Hyderabad i Indien. Foto: Ritzau Scanpix/ Mahesh Kumar