Interview

Michael Rachlin vil afspejle mangfoldigheden af jøder i menighedsblad

Journalist Michael Rachlin er ny redaktør for Det Jødiske Samfunds medlemsblad. Selvom han værdsætter værdien af religiøse traditioner, har de aldrig spillet en dominerende rolle i hans liv. Nu håber han på, at kunne bidrage positivt til udviklingen af den ortodokse menighed ved at skrive om bredden af jødisk liv i Danmark. Foto: Claus Bjørn Larsen / Ritzau Scanpix

Journalist og forfatter Michael Rachlin er blevet ansat som ny redaktør for Det Jødiske Samfunds medlemsmagasin "Jødisk Orientering". Han overtager redaktørposten med en vision om at skabe et menighedsblad, der afspejler diversiteten af jødisk liv i Danmark.

49-årige Michael Rachlin, der er nyansat redaktør for Det Jødiske Samfunds medlemsblad, har en lang journalistisk karriere bag sig fra bl.a. Berlingske Tidende, Jyllands Posten og Avisen.dk. Han er opvokset med en jødisk far, som dog aldrig gjorde et stort væsen ud af sit ophav. De jødiske højtider blev fejret med bedsteforældrene, men der ud over var der ikke noget udpræget jødisk over Michael Rachlins barndom.

Selvom jødedommen ikke har fyldt det store i den nystartede redaktørs opvækst, har kulturen dog alligevel altid været tilstede, som en del af hans identitet:

”Det er en følelse af at være dybt forankret i dansk og europæisk kulturhistorie – og så alligevel føle sig en lille smule ved siden af”, fortæller han.

Rachlin, der betegner sig selv som ”ikke-praktiserende” jøde, har det godt med at skulle skrive for en jødisk ortodoks menighed:

”Jeg har jo altid interesseret mig meget for jødiske emner og også løbende forsøgt at snige det ind, hvor jeg kunne i mit journalistiske arbejde. Jeg nyder derfor rigtig meget at være endt et sted, hvor det er legalt at snakke om jødisk liv og religion fra man kommer til man går.”

Rummelighed skal redde dansk jødedom
Den nyansatte redaktør har dog ikke tænkt sig at medlemsmagasinet kun skal fange de ortodokse jøders interesse. Han mener, at bladet skal afspejle mangfoldigheden af jødisk liv i Danmark:

”Man kan sammenligne det jødiske liv her i landet med koncentriske cirkler. Det vil sige cirkler, der kredser om det samme centrum. I midten har vi den ortodokse menighed, der er ”kernen” af miljøet. Så er der også alle de andre cirkler rundt om, hvor folk ikke går så meget op i den religiøse praksis. Her er man mere løst - eller kulturelt knyttet til det at være jøde.”

Ifølge Michael Rachlin vil Det Jødiske Samfund i fremtiden stå stærkere, hvis man i større grad forholder sig til diversiteten af jødisk liv i menigheden:

”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ikke har verdens største menighed her i landet. Og medlemstallet er også en anelse faldende. Hvis jødedommen i Danmark skal overleve, mener jeg det er vigtigt, at ”kernen” udvides, så den ikke kun består af ortodokse jøder.”

Negativ debat om jøder dominerer
Det er Michael Rachlins ambition, at han med en frisk tilgang til menighedens medlemskommunikation kan bidrage positivt til udviklingen af Det Jødiske Samfund:

”Når der bliver talt om jøder i medierne, er det ofte tre ting, der bliver fremhævet: Mellemøstkonflikten, antisemitisme i Europa og omskæringsdebatten. Det er tre emner, som har en enorm negativ slagside i kraft af, at debatten er meget ophidset og fronterne er ekstremt skarptskårne. Jeg vil gerne illustrere en anden side af jødisk liv – nemlig forhold, der på alle mulige forskellige måder afspejler en glæde og en stolthed ved det at være jøde i dag – om man så er ortodoks eller ej.”

Tradition tæller
Rachlin håber at flere forskellige typer af jøder på længere sigt får lyst til at engagere sig i menighedslivet. Selvom han det meste af sit liv har befundet sig i periferien af ”Det Jødiske Samfund”, er han nemlig med alderen begyndt at erfare, at traditionerne har en værdi uanset, hvor på det religiøse spektrum man befinder sig:

”Jeg tror på, at det er vigtigt for jødisk liv i Danmark, at vi har en ortodoks menighed”, siger han og inddrager igen billedet med de koncentriske cirkler: ”Det er væsentligt med en stærk og velfungerende kerne - for ellers udviskes cirklerne rundt om – og det ville være en skam for fremtidige generationer.”