At møde sin gud online: For hinduer er digitale tempelbesøg ikke er nyt fænomen

I dag kan hinduerne møde deres guder online, via livestreaminger fra templerne, hvor guden kigger direkte ind i kameraet og dermed møder hinduerne blikke igennem computerskærmen. Dermed udveksles der darshan igennem skærmen. Darshan er det øjeblik, hvor hinduens og gudens blikke mødes. Lord Shiva (billedet) er en af de primære guder i hinduismen. Foto: Unsplash

Under Danmarks corona-nedlukning rykkede flere danske folkekirker deres gudstjenester online. Men det er ikke et nyt fænomen. I Indien har hinduer i mange år kunne foretage tempelbesøg og ofringer til guderne, via hjemmesider og livestreaminger

En vigtig del af hinduernes forhold til deres guder er darshan, hvor hinduerne går i tempel og ser deres guder i øjnene samt bliver set af guderne til gengæld. Darshan er det øjeblik, hvor hinduens og gudens blikke mødes. Hinduer mener nemlig, at guderne er til stede i de statuer, der står i templerne. Når hinduerne besøger templer, ofrer de desuden små gaver, ofte i form af mad eller blomster, til deres guder, i håb om at opnå deres gunst. Denne ofring kaldes for puja. Hinduerne går ofte i tempel en fast dag om ugen, samt ved højtider og festivaler.

For kristne danskere svarer dette til at gå i kirke hver søndag, blive velsignet af præsten og modtage nadveren. De religiøse bygninger og ritualerne, der er knyttet til dem, er centrale dele af begge religioner og derfor ikke nemme at erstatte. Men under coronakrisen har det været nødvendigt for de religiøse institutioner at være kreative.

Hinduernes digitale guder
Hinduerne har længe fulgt deres guder via medierne. Tidligere var det via plakater og billeder, senere via film. For eksempel er gudinden Santoshi Maa blevet populær på grund af en film om hende, der udkom i 1975. Før det var hun nærmest ukendt, men efter filmen udkom er der bygget templer i hendes navn. Hinduerne er altså vant til at se deres guder på en skærm.

I dag kan hinduerne møde deres guder online, via livestreaminger fra templerne, hvor guden kigger direkte ind i kameraet og dermed møder hinduerne blikke igennem computerskærmen. Dermed udveksles der darshan igennem skærmen. Livestreamingerne hedder derfor ’Live Darshan’. Samtidig kan hinduerne bestille ofringerne online og få en bekræftelse på mail, når tempelpræsten, brahminen, har udført ofringen. På den måde kan hinduerne stadig opretholde et forhold til deres guder, selvom de ikke kan komme i templet.

Gamle ritualer i nye klæder
I Danmark er gudstjenester igennem en skærm ikke et nyt fænomen. Man har i mange år kunne se gudstjenester i fjernsynet eller høre dem i radioen. Men under corona-nedlukningen har det været nødvendigt for de enkelte folkekirker at nå deres menigheder på andre måder. Livestreaminger af gudstjenester har givet danskerne mulighed for at høre præstens prædiken hver uge og synge med på salmerne hjemmefra.

Det har dog også været nødvendigt med andre tiltag, så ritualerne stadig kan udføres. For eksempel har der været drive-in gudstjeneste, hvor præsten kunne gå rundt med brød og vin under nadveren, og andre steder i verden bliver børn døbt, eller kirkebesøgende velsignet, ved at præsten sprøjter vand på dem med en vandpistol. På den måde bliver de gamle ritualer tilpasset den nye verden.