Mormonerne vælger 93-årig hjertekirurg som ny international leder

Den nye præsident for mormonerne er Russell M. Nelson (i midten). Han ses her til pressemøde i Salt Lake City, akkompagneret af sine to næreste "apostle" Dallin H. Oaks og Henry B. Eyring. Mormonernes præsident vælges for livstid. Foto: Spenser Heaps/Ritzau Scanpix

Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, populært betegnet mormonerne, har valgt en ny leder af det verdensomspændende trossamfund. Den 93-årige Russell M. Nelson er tidligere hjertekirurg og har tjent under Koreakrigen

Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige - eller mormonerne - har valgt en ny global leder. Valget er faldet på den amerikanske 93-årige tidligere hjertekirurg ved navn Russell M. Nelson. Han bliver dermed den 17. leder af trossamfundet. Det skriver Associated Press.

Russell M. Nelson er i mormon-kredse beskrevet som "en profet, en seer og en åbenbarer." Han er den næstældste mand, der nogensinde har været leder for trossamfundets knap 16 millioner medlemmer. Han vil særligt have fokus på mormonernes trosmæssige og forretningsmæssige strategi.

Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige har en hierarkisk struktur med klart definerede ansvarsområder for de forskellige stillinger. Kirken ledes af en profet (præsident) og et råd bestående af 12 apostle.

Russell M. Nelson er født i mormonernes højborg Salt Lake City i den amerikanske delstat Utah i 1924. Han konverterede til Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige som 16-årig og blev uddannet læge som 22-årig. Han har blandt andet tjent som læge under Korea-krigen, før han slog sig ned med fast tilknytning til University of Utah.

En balance

Den nye leder har allerede nu lagt op til, at der vil blive fornyet fokus på mormonernes officielle holdning til LGBT (fællesbetegnelse for homo- og biseksuelle samt transkønnede personer) og kvinders rolle. Han siger, at der både er "udfordringer ved Guds bud og udfordringer ved menneskers værdighed":

"Gud elsker alle sine børn, og vi elsker dem, og der er plads til alle. Uanset hvilke udfordringer, Gud har givet dem."

Fra andre højtstående repræsentanter i kirkesamfundet lyder det, at man skal inkludere LGBT-medlemmer af trossamfundet og prædike kærlighed, men at man samtidig skal overholde Guds befalinger og bud. Den nye leder Russell M. Nelson kalder dette forhold "en balance."

Om kirkens fornyede fokus på kvinder dækker over muligheden for, at kvinder kan indgå i kirkens præsteskab, forlyder der intet om. Men Russell M. Nelson understreger kvinders nødvendighed generelt:

"Vi har brug for deres stemmer og deres bidrag, og vi elsker deres deltagelse," sagde Nelson ved udnævnelsesmødet i Salt Lake City.

Fokus på mission

Kirken, hvis fulde navn er Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, blev grundlagt i 1830 i staten New York af Joseph Smith Jr. (1805-1844). Religionens lære - en nytolkning af bl.a. kristne og jødiske elementer - er baseret på Bibelen og på Mormons Bog.

Trossamfundet er blandt andet kendt som den hurtigst voksende religion i verden. Det skyldes den meget stærke missionstanke. På verdensplan er der knap 53.000 missionærer i gang med at udbrede kendskabet til kirkens lære om Jesus.