Mormonsk mini-Hollywood blomstrer i Utah

For mange mormoner er kirkens filmindustri blevet en måde, hvormed de kan bringe nogle af de konservative værdier og moralske standarder ind i underholdningsbranchen, som den i deres optik mangler. Foto: John R. Perry/Pixabay

I Utah i USA er der opstået et mini-Hollywood. Her ejer Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige et stort filmsæt og et fuldt udstyret filmstudie, som bruges til at producere film til mormoner verden over

I den amerikanske delstat Utah blomstrer filmindustrien. Utah er hjemsted for en stor del af verdens mormoner, og årsagen til filmindustriens opblomstring her skal netop findes hos den såkaldte mormonkirke, Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige.

Udover et enormt filmsæt, der ligger i udkanten af byen Goshen, og som lige nu forestiller Jerusalems gader, ejer mormonkirken nemlig også et fuldt udstyret filmstudie, hvor filminstruktører og -producenter kan lave professionelle lydoptagelser, redigere filmklip og producere færdige film til kirken.

Filmstudiet bruges dog ikke kun af kirken selv, men også af BYUtv. Det er en del af Brigham Young University, der er et privatejet universitet tilknyttet mormonkirken. Byen Provo, hvor Brigham Young University og det mormonske filmstudie ligger, er ligefremt blevet et mormonsk mini-Hollywood. Det skriver The New York Times.

For mange mormoner er kirkens filmindustri blevet en måde, hvormed de kan bringe nogle af de konservative værdier og moralske standarder ind i underholdningsbranchen, som den i deres optik mangler. Samtidigt er det en måde, hvormed de kan undgå den ironiske afstandtagen, som de ofte oplever i samfundet.

Fordomme om mormoner får færre til at se filmene

Randy Astle er forfatter og filminstruktør. Han har undersøgt den mormonske kirkes filmhistorie i sin bog, ”Mormon Cinema: Origins to 1952”. Kirkens filmproduktioner er ifølge ham både visuelt og teknisk så imponerende, at de kan sammenlignes med rigtige Hollywood-film, siger han til The New York Times.

Det hænger sammen med, at mormonkirken forsøger at positionere sine film som et alternativ til produktionerne fra Hollywood, der i deres optik kan være problematiske på grund af den moral, Hollywood-filmene udtrykker.

”Kirken forsøger på en måde at byde sig til som et alternativ til Hollywood ved at fortælle sine medlemmer og følgere, at de skal se herhen for at finde det gode, moralske indhold,” fortæller han til The New York Times.

Og selvom filmene er produceret i en kvalitet, der gør, at de kan hamle op med flere af de større Hollywood-produktioner, fortæller Michael Dunn, der er administrerende direktør i BYU Broadcasting, at folk fravælger deres film og tv-serier, fordi de er produceret af og for mormoner. Det oplevede han blandt andet ved en prøvevisning af tv-serien ”Dwight in Shining Armor”, hvor publikum kunne lide den, men ikke ønskede at se den, fordi den var lavet af BYUtv.

”Folk har fordomme. Det kan vi ikke komme udenom,” forklarer han til The New York Times.

Alligevel er efterspørgslen stor nok til, at mormonerne har deres egen streamingtjeneste, Living Scriptures, hvor en del af det filmmateriale, som de producerer i filmstudiet i Utah, lægges op.

Filmene er en invitation til at følge Jesus Kristus

En af mormonkirkens store filmsatsninger er ”Book of Mormon Videos”, som er en serie bestående af mini-afsnit, der ligger på YouTube – frit tilgængeligt for alle. Det er meningen, at kirkens missionærer skal bruge dem i deres arbejde, eller at kirkens medlemmer skal vise dem til deres børn. Derudover er kirkens håb også, at folk udefra vil se dem og blive klogere på Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige.

Scott Smiley er filminstruktør i mormonkirken. Hans ambition er, at filmene kan være medvirkende til, at flere bliver interesserede i kirken, og dermed kommer til at følge kirkens livsstil.

”Målet for vores produktioner er at invitere alle Guds børn til at følge Jesus Kristus, uanset om det handler om vedligeholdelse af parkeringsområder eller om Bibelen og ”Book of Mormon Videos,” siger han til The New York Times.

Derfor producerer kirken også videoer, som kan være en hjælp i hverdagen til mormoner. De handler om alt fra afhængighed og mobning til hygiejne-råd og træningsinstruktioner til missionærer.

”Det betyder jo, at vi skal gøre, som Han gjorde,” uddyber Scott Smiley.

Skuespillere og produktionshold skal – helst – være mormoner

Det er en opfattelse, som deles af resten af holdet bag filmproduktionerne. Instruktører, skuespillere, rekvisitører og deslige skal selv tilhøre Jesu Kristi Kirke af Sidste Dags Hellige, medmindre særlige omstændigheder gør, at man må søge hjælp udenfor kredsen af mormoner.

Af samme årsag indledes alle dage på filmsættet med en fællesbøn.

Det betyder ifølge makeup-artisten Becky Swasey, at stemningen er anderledes, end hun tidligere har oplevet som sminkør på større produktioner. Det kræver tilvænning, fortæller hun til The New York Times:

”Folk bander ikke, så jeg skal virkelig passe på, hvad jeg siger. Og folk lader også til at være mindre diva-agtige.”