Johnny Cash storhitter på YouTube

Den kristne tro havde stor betydning for Johnny Cash. Se videoen "Hurt" sidst i artiklen. - Foto: Photobucket.com

Selvom sangeren døde i 2003, lever han en tilværelse som musikprofet på YouTube, hvor balladen "Hurt" (2003) er set mere end 20 millioner gange

Profeten fra Det Gamle Testamente er en ener, der taler en højere sag for at stoppe folkets ugudelighed. I Johnny Cash´ video "Hurt" er målet ikke at tale dunder til ulydige israelitter. Derimod tager musikprofeten Johnny Cash kampen op med pruttende studieværter, leende babyer og popstjernen Avril Lavigne på medieplatformen YouTube.

Cash´ alvorstunge ballade "Hurt" er ligesom de øvrige videoer med i førerfeltet blandt de mest populære klip på YouTube. Som en ensom majestæt troner han med emnet døden i toppen af de mest sete videoer.

American Recordings er profetens testamente
Med albumserien American Recordings blev Cash almindeligt kendt som den livskloge og reflekterende mand, der blandt andet gennem cover-indspilninger fortolkede mere eller mindre kendte musiknumre på sin helt egen måde. Nummeret "Hurt" hører til i den kategori.

Trent Reznor fra bandet Nine Inch Nails, der oprindeligt indspillede nummeret, har udtalt, at sangen ikke længere tilhørte dem, da Johnny Cash først havde lavet sin cover af nummeret:

- Det var som at miste mit barn. Med sangen byggede jeg mit eget hjem. Nu var der flyttet en anden ind, har Reznor tidligere udtalt til musikmagasinet Rolling Stone.

Hos Nine Inch Nails handler sangen om en stofmisbrugers mislykkede forsøg på at bryde med sin egen livsbane - og ikke mindst erkendelsen af, at det aldrig vil lykkedes at overvinde sig selv. Jeg-fortælleren er overladt til et liv i misbrug og hvad det fører til af ulykke for andre mennesker, som misbrugeren møder på sin vej.

Cash har kun ændret teksten et enkelt sted, hvor sætningen "I wear this crown of shit" byttes ud med "I wear this crown of thorns". Ud over at Cash hermed undgår beskidt sprog, slår han det kristne tema an - ved henvisningen til Jesus´ tornekrone.

Tornekronen tilhører dog ikke Jesus, men Cash selv, der efter sin kristne omvendelse i 1970erne blandt andet medvirkede i filmen Gospel Road: A Story of Jesus. I videoen indgår disse optagelser på linje med barndomshjemmet i Arkansas i en lang række af erfaringer, som ædes op af forfaldet og i sidste ende døden.

Fra stofmisbrug til død
I stedet for stofmisbruget sætter Cash døden og forgængeligheden, der - ligesom en stofmisbrugers forgæves kamp mod stofferne - er stensikre vilkår, som jeg-fortælleren ikke magter at overvinde.

Den gamle mand udstiller sit lange liv i denne video. Han åbner bogstaveligt talt dørene til sig eget hjem, "House of Cash", hvor Cash troner ensomt for bordenden af sit helt eget nadverbord. Selvom menuen er righoldig, er maden fordærvet. Indhentet af fortiden og uspiselig.

Det eneste, manden har tilbage, er minderne om en svunden tid. Han står tilbage som en forkynder, der hæver sig over sin egen tid og formidler et højere budskab, nemlig at døden og forgængeligheden i sidste ende vinder.

Kun Cash´ store kærlighed, June Carter Cash, ledsager Cash igennem det meste af videoen. June følger både rockstjernen og den trætte, gamle mand med guitaren. I en smuk sekvens af videoen ser man June våge over Johnny på en trappe, der fører tankerne hen på Jakobs himmelstige (begge døde året efter - i 2003).

Profeten og redaktionen
I dag går man ud fra, at profeternes tale blev bearbejdet af en senere redaktion. På YouTube består redaktionen af os, nemlig brugerne. Vi har valgt at give den dybe sang om døden en prominent plads blandt de mest populære videoer.

Sådan gik det til, at Johnny Cash - efter sin død - fik rollen som musikprofet i YouTube´s virtuelle univers.

www.da.wikipedia.org - SE VIDEOEN "HURT" SIDST I ARTIKLEN
I Johnny Cash' forståelse af kristendommen handler det ikke om den rette tro, men om den personligt tilegnede tro, siger Martin Brunsgaard, der holder foredrag om Johnny Cash og kristendommen.