Rockbands smykker sig med religiøse navne

Manic Street Preachers har opkaldt deres band efter en nidkær gadepræst i London. Her ses de under en livekoncert i London fra 2005. -Foto: Foto: wikimedia

Rockbands bruger religion i deres bandnavn for at blæse til angreb på traditionerne, mens andre inddrager religion for at pege på noget smukt

Nirvana, Manic Street Preachers og Genesis bruger religion i deres bandnavn. Læs mere om baggrunden for deres valg nedenfor.
 
Nirvana - fordi det klinger smukt...
Inden verdens største grungeband blev en gigantisk succes, var der ikke meget der pegede i retning af en religiøs dagsorden. Nirvana hed tidligere - ganske vist med en anden musikalsk besætning - "Skid Row", "Pen Cap Chew" og "Ted Ed Fred". I 1988 lagde bandet sig imidlertid fast på "Nirvana". Bandets karismatiske forsanger Curt Cobain har udtalt:
 
- Jeg ønskede et navn til bandet, som var smukt og pænt - frem for et ondt, beskidt punk-rocknavn i stil med "Angry Samoans" (De vrede samoanere).
 
Inden for buddhismen betegner nirvana det stadie, hvor man opnår den fulde erkendelse. Nirvana betegner samtidig den tilstand, hvor begæret er udslukket. Bandet har imidlertid ikke haft dette som et erklæret mål med deres musik.

.
.
Manic Street Preachers - inspiration fra en tilfældig præst

Bandet, der blev kendt i den bredere befolkning med hittet "A Design for Life", refererer med deres navn til "De maniske gadepræster". Idéen til navnet fik bandets lead-guitarist og forsanger, James Dean Bradfield, da han en dag så en manisk præst, der strejfede rundt i gaderne med sit kristne budskab. 
 
For Manic Street Preachers er religion et referencepunkt i deres tekster. Kristendommen er kilde til kritik og som inspiration. Det viser især gruppens sidste album, Journal for Plague Lovers, der blev udgivet i 2009.
 
For at hylde "hjerternes tid" udgav bandet i 2008 - til juletid - en julesang med titlen "Ghost of Christmas", som i en periode kunne downloades gratis på bandets eget website. Sangen er dog mere en kritik af det moderne forbrugsræs end en fejring af julen.

.
.
Genesis - en ny lyd, en frisk start
Det verdensberømte rockband, Genesis, legede med et andet religiøst navn, inden de lagde sig fast på "Genesis". Jonathan King, en af de gamle elever på kostskolen, Charterhouse School, hvor bandets medlemmer gik og blev dannet, foreslog bandet, at de kunne kalde sig "Gabriel´s Angels".
 
Dette navn blev imidlertid droppet. King, der også var musikproducer, foreslog siden, at bandet kunne kalde sig Genesis. Ifølge King betegner bandets navn, "en ny lyd og en ny følelse".
 
Genesis betyder "tilblivelse" eller "oprindelse" og er samtidig en engelsk betegnelse for 1. Mosebog, der blandt andet indeholder skabelsesberetningerne.
 
Med denne reference gik startskuddet til et nyt - og meget sælgende - kapitel i rockmusikkens historie.