Interview

Muslimsk teenager: Muslimer må ikke afskærme sig fra verden

”Før jeg prøvede at faste, troede jeg, at det var for at føle, hvordan de fattige folk havde det, men nu har jeg fået at vide, at det handler mere om at tænke på Gud," fortæller 14-årige Muhammad, der faster for tredje gang i år. Foto: Privatfoto

14-årige Muhammad faster og har gjort det siden han var 12 år gammel. Indtil videre holder han sig ikke helt fra mad og drikke, for det er svært, når man er teenager og skal passe sin skole. Men han prøver, fordi han har lyst til at lære på egen krop, hvad det betyder at holde ramadan

Det er tredje gang i år, at Muhammad Ansar Mehmood prøver at faste under ramadanen. Selvom det af og til kan være hårdt at afholde sig fra mad og drikke, har Muhammad glædet sig. Og hvis det bliver for hårdt, tager han lidt vand eller en bid mad.

”Det er lidt hårdt at faste, men hvis jeg får det for hårdt, kan jeg godt drikke noget vand eller spise noget mad. Hvis det er for hårdt, så kan jeg godt stoppe,” fortæller han.

Første gang Muhammad prøvede at faste var han bare 12 år gammel. Dengang besluttede han sig for at faste, fordi han fik lyst til at prøve, hvordan det føltes at faste. Indtil man er 18 år, er det nemlig ikke nødvendigt at faste som muslim, forklarer Muhammad:

”Man skal starte, når man er ca. 18 år, men selv når man er 18 år, må man gerne stoppe, hvis man bliver syg og ikke kan klare fasten”.

Grunden til, at Muhammad alligevel begynder med at faste i sine teenageår er, at det er en disciplin, der tager tid at lære. Derfor vil han allerede nu begynde den optrapning, det kræver, for at blive god til at faste.

”Jeg håber på at kunne forstå fasten lidt mere, for lige nu ved jeg ikke ligeså meget, som de ældre ved, men jeg begynder at lære mere og mere om at faste og hvorfor, det er vigtigt for mig. Det er derfor jeg faster frivilligt”.

For Muhammad var det et selvstændigt valg, at begynde at faste, men han har fundet inspiration hos sin far, der har haft mange år til at blive god til at faste:

”Jeg er inspireret af min far, fordi han kan holde fasten i så lang tid. Jeg tror bare, at han er vant til det, fordi han har gjort det hvert år i mange år”.

Ideelt skal man afholde sig fra mad og drikke fra solen står op til solen går ned, hvorefter fasten brydes med et stort måltid med familien. Muhammad har endnu ikke prøvet at holde fasten i en hel måned, men han forsøger alligevel at holde sig fra mad og drikke, selv når det bliver svært:

”Når jeg har det svært, tænker jeg på noget andet. Det gør jeg for eksempel ved at læse en bog eller snakke med nogen, og så glemmer jeg det. Men hvis jeg ikke kan klare det mere og jeg føler, at det er rigtig hårdt, så kan jeg tage noget vand. Der er ingen tvang”.

Selvom det kun er tredje gang i år, at Muhammad prøver at faste, kan han allerede mærke, at han bliver bedre til at håndtere det:

”Det bliver lettere og lettere for hvert år, fordi man mærker smerten og tørsten senere”.

”Nu ved jeg, at fasten handler om at tænke på Gud”
Den nemme forklaring på, hvorfor muslimer én gang om året skal afholde sig fra mad og drikke i en måned er, at det er for at føle, hvordan de fattige har det. Det er også den forklaring, Muhammad købte ind på, indtil han blev gammel nok til selv at holde ramadan.

”Før jeg prøvede at faste, troede jeg, at det var for at føle, hvordan de fattige folk havde det, men nu har jeg fået at vide, at det handler mere om at tænke på Gud og ikke altid tænke på mad og vand,” fortæller han.

For selvom det de første gange, man faster, kan være svært ikke at tænke på mad og vand, når man hverken må spise eller drikke, er det i sidste ende meningen, at ramadanen skal være en måned, hvor fokus er fjernet fra det kropslige og møntet på det åndelige, fortæller Muhammad:

”Meningen med ramadanen er, at man skal læse koranen og være mere sammen med Gud og være venlig. Man skal være venlig hele tiden, men specielt i ramadanen skal man være mere venlig”.

Udover én klassekammerat fra Syrien, er Muhammad den eneste, der faster i sin klasse. For det er hårdt at faste og gå i skole samtidig. Derfor faster Muhammad kun tre til fire ud af de 30 dage, ramadanen varer. I moskéen møder han andre jævnaldrende, der også faster, som han kan dele sine oplevelser med:

”Vi taler sammen om, hvordan fasten gik. Nogen gange siger de andre, at det var lidt hårdt at faste,” fortæller han.

I skolen var det i begyndelsen svært, at forklare klassekammeraterne, hvad fasten handler om:

”Det var lidt svært at forklare mine venner, hvad fasten betyder, fordi jeg selv lige var begyndt. Men nu ved jeg lidt mere om det. Jeg siger, at det er en vigtig tradition for muslimer. Det er en tradition, at man skal prøve at være mere lige med alle, at være mere sammen med Gud og læse mere i koranen. Og så bare at prøve at mærke, hvordan de fattige har det”.

Ofte reagerer de på afholdelsen fra mad og drikke: ’Hvis det var mig, så ville jeg ikke kunne klare det,’ er ofte den reaktion, Muhammad har fået. Men selvom vennerne ikke faster, så afholder det hverken Muhammad fra at faste eller fra at være sammen med vennerne:

”Fasten betyder, at jeg kan bede mere og læse mere i koranen og være social med andre, fordi muslimer må ikke afskærme sig fra verden”.