Interview

Man kan bruge religion til at undertrykke kvinder. Og til at frigøre dem.

"Jeg bruger aldrig selv ordet feminisme, men jeg tænker meget på rettigheder, ligestilling og især ligeværd," udtaler lektor, foredragsholder og muslimsk konvertit, Saliha Marie Fetteh. Foto: Linda Kastrup

Den muslimske konvertit Saliha Marie Fetteh efterspørger, at feminister lader kvinder bestemme selv: "Det, at jeg går med tørklæde, gør, at de mener jeg er med til at undertrykke andre kvinder," siger hun.

Hvad betyder feminisme for dig?

Det er ikke et begreb eller et ord, jeg tænker over til hverdag. Men det gør jeg måske indirekte alligevel, hvis man tænker på ligestilling og rettigheder.

Jeg reagerer negativt på ordet feminisme, når jeg støder på de såkaldte elitefeminister. Jeg bruger aldrig selv ordet feminisme, men jeg tænker meget på rettigheder, ligestilling og især ligeværd. Det er utopisk at tale om feminisme og ligestilling, så længe mænd og kvinder ikke anses for at være lige meget værd. Og sådan er det jo desværre stadigvæk i store dele af verden.

Hvorfor er ligeværd vigtigt for dig?

Fordi jeg ude i verden har kunnet se, hvor mange kvinder, der lider under ikke at have gået i skole og ikke have haft muligheden for at komme ud på arbejdsmarkedet, fordi de ikke har lært et håndværk eller har haft en boglig uddannelse.

Det er meget vigtigt, at kvinder lærer at klare sig selv på lige fod med drenge og mænd. Hvis de lever en overbeskyttet og til tider isoleret tilværelse i hjemmet, så har de sværere ved at klare sig. Både i ægteskabet og hvis de eventuelt bliver alene. Økonomisk selvstændighed er essentielt for ligestillingen.

Hvordan vil du beskrive din personlige kvindekamp?

Den kvindekamp, jeg kæmper i dag, er i Danmark. I Danmark kæmper jeg for at få lov til at leve, som jeg vil som muslimsk kvinde. Der er alt for mange, der vil sætte normerne for, hvad jeg bør gøre og mene som muslimsk kvinde i et demokratisk land. Nogle feminister vil tage den frihed, jeg har til selv at vælge.

Jeg er muslimsk kvinde, jeg har en lang uddannelse og jeg har økonomisk råderum. Men det, at jeg går med tørklæde, gør, at de mener, at jeg er med til at undertrykke andre kvinder. Jeg mangler, at de feminister kommer et skridt videre og lader kvinderne bestemme selv, hvad de vil. Det er ikke sikkert, at alle feminister vil ligne dem, der var feminister i 68’er generationen. Vi lever i en anden tid.

Den kamp kæmper jeg ved at holde foredrag og deltage i debatten for at vise, at man godt kan være en stærk kvinde og klare sig selv, selvom man er muslim, hvad enten man går med tørklæde eller ej. For muslimske kvinder er ikke en homogen gruppe.

Hvem er dit største forbillede?

Jeg har ikke et forbillede, men jeg har nogle kvinder, som jeg beundrer. Jeg mødte for eksempel en kvinde i Irak, som var alene med fire børn. Hendes hænder var fuldstændig ødelagte af at vaske tøj og skrubbe gulvtæppe, men hun klarede at ernære sine børn og få dem i skole.

Jeg beundrer også de kvinder, jeg møder i Jordan, som formår at klare sig selv og forsørge sig selv, selvom de er enlige. Hvad de formår at klare, det er beundringsværdigt.

Det er nemt nok at være kvindeforkæmper og aktivist, hvis du har en uddannelse, en god indkomst og bor i trygt og godt i Danmark. Men de her kvinder formår alligevel at forsørge deres børn, selvom de ikke har ret meget.

Bruger du din tro i din kvindekamp?

Ja, nogen gange gør jeg. Det gør jeg, hvis jeg støder på forhindringer, hvor kvinder, jeg hjælper, har problemer med uddannelse og familie. Der kan man godt bruge religionen til at gøre kvinderne og deres familier opmærksomme på, hvilke rettigheder de faktisk har i religionen. Man kan bruge religion både til at undertrykke kvinder og til at frigøre dem.

Fejrer du kvindernes kampdag d. 8. marts?

Jeg har ikke planer for 8. marts, men jeg har planer for, hvad jeg vil gøre i dag den 7. marts. Der vil jeg gå ned i den gamle bydel i Amman og snakke med nogle af de kvinder, som sidder på fortovet og sælger varer og strømper. Måske vil jeg spørge en kvinde, om jeg må tage et billede af hende, og dele hendes historie på Facebook.

I Danmark kæmper jeg for, at få lov til at leve som jeg vil som muslimsk kvinde. Der er alt for mange, der vil sætte normerne for, hvad jeg bør gøre og mene som muslimsk kvinde

Saliha Marie Fetteh

Det er nemt nok at være kvindeforkæmper og aktivist, hvis du har en uddannelse, en god indkomst og bor i trygt og godt i Danmark

Saliha Marie Fetteh