Eid al-fitr - den muslimske fastebrydningsfest

Ved eid al-fitr samles mange muslimer ved Klippehelligdommen i Jerusalem. Klippehelligdommen er en af de helligste steder i islam, fordi at det er her, hvor muslimernes profet Muhammed angiveligt tog sin himmelfart. Foto: Ammar Awad/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er en fast del af muslimsk trospraksis, at man hvert år i den niende måned i den islamiske kalender holder ramadan, som er en fastemåned. Når fasten er ovre, er det tid til eid al-fitr, den store muslimske fest, som følger ramadanen. Her er det ligefrem forbudt at faste

Ramadan er den niende måned i den islamiske kalender, der hedder hidjra. I denne måned faster mange voksne, raske muslimer fra solopgang til solnedgang ved at afholde sig fra mad og drikke samt rygning og sex. Når fastetiden er ovre, kulminerer det i én stor festlighed kaldet eid al-fitr.

Vil du vide mere om ramadanen, kan du blive klogere på den muslimske højtid her.

Indhold

  • Hvad er eid al-fitr?
  • Hvordan fejrer muslimer eid al-fitr?
  • Skal eid være en fridag?
  • Hvornår er det eid al-fitr?

Hvad er eid al-fitr?

Eid betyder ”højtid” eller ”fest”. Der er to store muslimske eid-fester; eid al-adha og eid al-fitr. De to højtider kaldes også henholdsvis store eid og lille eid.

Den islamiske kalender er baseret på månens faser, og eid al-fitr afslutter ramadanen, når nymånen igen træder frem, og den nye måned shawwal begynder.

På eid al-fitr markerer muslimer afslutningen på ramadanens faste. Faste er en af de fem søjler i islam, som er en helt central del af den muslimske trospraksis.

Dagen er en af de største højtider i islam og fejres af muslimer verden over.

Hvordan fejrer muslimer eid al-fitr?

Dagen starter med den traditionelle eid-bøn (salat al-eid), som muslimer mødes for at holde i moskeer eller på større pladser i det fri.

Efterfølgende indtages det første måltid i dagtimerne, og senere på dagen følger et stort festmåltid.

For at også de mindre velstillede kan deltage i en eid-fest, betaler mange muslimer i forbindelse med højtiden en særlig almisse kaldet zakat.

Helligdagen er desuden kendetegnet ved, at børnene får gaver, og man besøger familie og venner, som ønskes en glædelig fest ved at udbringe et "eid mubarak."

Festen bliver ofte sammenlignet med den kristne jul.

Læs hvordan muslimske Sarwat Qasir fejrer eid al-fitr her.

Skal eid være en fridag?

I New York bekendtgjorde byens borgmester i 2015, at de offentlige skoler fremover holder fri på eid al-fitr såvel som eid al-adha.

I den danske fridagskalender tages der ikke hensyn til muslimske helligdage, og tilbage i 2008 blev socialdemokraternes kirkeordfører Karen Klint skarpt kritiseret af en række partier, da hun foreslog at lægge store bededag på dagen for eid-fejringen. Hendes eget parti fastslog også, at hun havde udtalt sig på eget initiativ.

I de forgangne år har er det dog gentagne gange blevet diskuteret i medierne, hvorvidt skoler i de større danske byer bør give eleverne fri til eid-fejringen.

I 2012 gjorde daværende børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) det klart, at det er op til kommunerne at placere fridage, som falder uden for helligdagslovgivningen.

Men da Langebjergskolen i Humlebæk i 2016 undlod at lægge større aktiviteter under ramadanen og ligeledes gav eleverne et par dage fri til eid, vakte det alligevel stor debat og politisk modstand i Fredensborg kommune.