Forskere: Skizofreni er mere udbredt hos folk, der er vokset op langt fra grønne omgivelser

Dem der er vokset op i grønne omgivelser har en lavere risiko for at udvikle skizofreni, viser nyt studie. Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix

"Det er vigtigt og spændende at få denne type viden, for vi forstår stadig ikke årsagerne til skizofreni," siger en af Danmarks førende skizofreniforskere.

Blandt folk opvokset på stenbroen uden grønne omgivelser er der 50 procent flere, der har udviklet skizofreni, sammenlignet med dem der har haft mest grønne omgivelser som børn.

Det konkluderer forskere bag et nyt stort studie. Det er første gang, man finder den sammenhæng, skriver Videnskab.dk.

Selvom en 50 procents øget risiko lyder som meget, skal man bide mærke i, at skizofreni kun ramte lidt under én procent af de undersøgte. Blandt dem, der var opvokset med en lav andel af grønne omgivelser, steg tallet til én procent.

Grønt kan være en græsplæne, en skov, en kornmark – alle typer vegetation har tilsyneladende betydning.

"Vi forstår stadig ikke årsagerne til skizofreni, så jeg synes, det er rigtigt spændende og vigtigt at få denne viden," siger professor Merete Nordentoft fra Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

Hun forsker selv i årsager til og behandling af skizofreni og har været med til at udvikle et internationalt anerkendt tilbud til unge med skizofreni.

Læs også: Sære væsner i Stillehavet fanget på kamera

Merete Nordentoft har ikke været med til at lave det nye studie, men har læst det og er imponeret.

"Jeg synes, det er et flot stykke arbejde," siger hun.

I studiet har forskere fra Institut for Bioscience og Center for Registerforskning på Aarhus Universitet brugt en særlig form for satellitfoto, så de kunne måle de grønne arealer meget præcist op.

Fordi planter opfanger lyset, når de laver fotosyntese, reflekteres lidt mindre af lyset tilbage, og den ændring opfanges af satellitfotografierne.

Læs også: Tag testen: Har du en effektiv hjerne?

På den måde har forskerne opnået et detaljeret billede af vegetationen i Danmark fra 1985-2013.

Ved hjælp af CPR-registeret og det psykiatriske centralregister har forskerne så sammenholdt, hvor alle, som blev født fra 1985-2003, er vokset op, og om de har fået en skizofrenidiagnose.

"Vi kan se, at de, der har mindst adgang til grønt inden for et område på 210 x 210 meter fra, hvor de bor – altså ret tæt på – har størst risiko for skizofreni," siger postdoc på Institut for Bioscience Kristine Engemann.

Hun er førsteforfatter på en artikel om studiet i det videnskabelige tidsskrift Schizophrenia Research.