Interview

Værter bag ny podcast om islam: ”Vi har integreret den danske kultur i ramadanen”

Atiyo Muse (til venstre) og Aisha Tambajang (til højre) er værterne bag podcasten "Thinking Out Loud", hvor de blandt andet giver lytterne et indblik i ramadanen i den danske kultur. Foto: Madi Camara

De danske værdier har sneget sig ind i Atiyo Muse og Aisha Tambajangs ramadan, men til gengæld oplever de ikke, at danskere kender nok til muslimernes højtid

En besked tikker ind klokken 6.54.

Den er fra Atiyo Muse og Aisha Tambajang, værterne bag podcasten ”Thinking Out Loud”, som bekræfter dette interview.

Værtparret har på dette tidspunkt allerede været i gang med dagen i godt tre timer. Klokken 4.00 lagde de en video af en banan, vindruer og dadler på det sociale medie Instagram, som de forklarer, de spiser inden fair; dagens første bøn.

Ramadanen, den muslimske fastemåned, er i fuld gang og er centrum i første afsnit i podcasten, der gik i luften i starten af april. Selvom 27-årige Atyio Muse, som har rødder fra Djibouti, Etiopien og Somalia, og 25-årige Aisha Tambajang, der har gambiansk baggrund, begge er født og opvokset i Danmark, oplever de ikke at være ordentligt inkluderet i samfundet. Derfor satte de sig for at lave en podcast. Med egne forklarer de, at den handler om, hvordan det er at leve som sorte, muslimske kvinder i det danske samfund, og de problemstilinger, der følger med. Gennem deres Instagram-videoer og podcast giver de lytterne et indblik i den muslimske kultur og den hellige tid; ramadanen.

Og som i deres podcast er de hurtige til at supplere hinanden, da Religion.dk over en corona-venlig telefonlinje interviewer dem om, hvordan det er at holde ramadan i det danske samfund.

Aisha Tambajang; For mig er ramadanen en måned, hvor jeg virkelig reflekterer over mig selv og min spiritualitet. Jeg fokuserer på mit forhold til Allah og bruger tid med min familie. En af mine traditioner under ramadanen er at kontakte alle, jeg kender, sige glædelig ramadan og spørge om tilgivelse, hvis jeg har gjort noget i løbet af året, der kan såre andre. Det er dejligt, at man med ramadanen får genopbygget sine relationer. Ramadanen er virkelig hyggelig, fordi man spiser og beder med sin familie.

Atiyo Muse; Ja, ramadan er noget, jeg glæder mig til hvert år. Fra et ikke-muslimsk synspunkt kan det virke sjovt, fordi man skal faste, men der ligger mere i ramadanen, end hvad man holder sig fra. Jeg glæder mig personligt til at få en måned, hvor jeg kan nulstille mig selv og få selvindsigt. Livet går så hurtigt, og ramadanen er en form for stopklods, hvor man husker på, hvorfor vi er her, og hvor vi gerne vil hen. Det er en tid, hvor jeg mærker året, der gik, og om, hvorvidt jeg er kommet længere væk fra min skaber og mig selv.

Aisha Tambajang; Men ramadanen er desværre ikke inkluderet i det danske samfund og kultur. Jeg har boet i England i mange år, og når man tager i supermarkedet der, er der ramadan-sektion med dadler og andet mad, ligesom der er reklamer og udsendelser, hvor de taler om ramadan. Selvom jeg er dansker og fejrer ramadan, kan jeg ikke se ramadanen i vores danske samfund. Det kunne være rart at høre ramadan mubarak (glædelig ramadan, red.), for det gør man i mange andre vestlige lande. Det er små ting, som kan få muslimer til at føle, at vores traditioner betyder noget. Hygge er en stor del af det danske samfund, og vi har taget hyggen med ind i ramadanen. På den måde kan man sige, at vi har integreret den danske kultur i ramadanen og holder ramadan på en anden måde end vores forældre på grund af det, men det ærgrer mig, at det ikke bliver anerkendt i det danske samfund.

Atiyo Muse; Ramadan bliver accepteret men ikke respekteret i Danmark. Mennesker i den generelle befolkning, som ikke er muslimer, er nysgerrige og ønsker mig god ramadan. Men i en politisk kontekst bliver ramadanen set som noget farligt, hvor jeg oplever, at ramadanen bliver respekteret.

Aisha Tambajang; Ramadanen er en del af os og vores kultur i Danmark, og der er behov for et rum, hvor vi kan tale åbent om det, hvilket vi håber at skabe med podcasten. Der er mange danskere ligesom Atiyo og jeg, som holder ramadan, og hvor ramadan er en del af naboskabet. Vi fejrer alle mulige ting i det danske samfund; jul, vi har et jødisk samfund, og andre minoritetsgrupper med hver deres traditioner, og det er det, som gør Danmark så fedt. Når jeg træder ud af min dør på Nørrebro i København, kan jeg mærke, at det er ramadan. Der er flere dadler hos grønthandleren, ramadan-blomster hos blomsterhandleren. Andre danskere, som ikke er muslimer, undrer sig også over det, og derfor vil vi med podcasten give et indblik i, hvad ramadanen går ud på, for mennesker er generelt nysgerrige af natur.

Atiyo Muse; Det er vigtigt at udbrede kendskabet til ramadan, så vi som en del af det danske samfund kan få lov at leve i overensstemmelse med vores traditioner. Faktisk er ramadan også en dansk værdi for os, fordi den er en del af dem, vi er, og derfor vil vi gerne nuancere ramadanen i det gængse samfund ved at give et indblik i, hvem vi (muslimer, red.) er.