Nyhed

Island bygger nyt tempel til Odin, Thor og Freja

Ypperstepræsten Hilmar Orn Hilmarsson (til højre) sammen med andre medlemmer af de asatroendes samfund Ásatrúarfélagið ses her ved en ceremoni ved Pingvellir National Park ved Reykjavik i juni 2012. Foto: Scanpix.

På Island vil man i nær fremtid kunne blive gift og begravet på et særligt helligsted indviet til de nordiske guder. Antallet af asatroende er stigende blandt landets lille befolkning

De mere end 1000 år gamle guder Odin, Thor og Freja får for første gang siden vikingetiden et helligsted eller et tempel på Island. Det skrev flere medier, blandt andet The Guardian og NBC News i går.

En moderne version af dyrkelsen af de nordiske guder har været kendt herhjemme som asatro, og den religion er blevet større på Island. Ifølge Reuters er antallet af medlemmer af "Ásatrúarfélagið" (Asatro-samfundet) tredoblet i løbet af de sidste årtier, og i dag er 2400 mennesker medlem - ud af en befolkning på 330.0000.

"Jeg tror ikke, at nogen tror på en enøjet mand, der rider på en hest med otte ben," har ypperstepræst Hilmar Örn Hilmarsson udtalt til The Guardian. "Vi ser fortællingerne som poetiske metaforer og en manifestation af naturens styrke og den human psykologi."

Herhjemme er de fleste asatroende samlet i trossamfundet Forn Sidr eller Asatrofællesskabet, og asatroen opnåede i 2003 statsanerkendelse som trossamfund.

Templets konstruktion påbegyndes i slutningen af måneden. De troendes helligsted får en rund form og bliver gravet ned i en bakke ikke langt fra hovedstaden Reykjavik. I templets top vil en kuppel sørge for sollyset.

Medlemmer af asasamfundet vil kunne blive viet og begravet her. De moderne asatroende dyrker mange af de ritualer, vi kender fra det førkristne Norden med fejring af "Blot" ved jævndøgn, midvinter (omkring jul) og ved midsommer. 

En af de vigtigste kilder til viden om nordisk mytologi stammer fra Island. I 1245 skrev islændingen Snurre Stur Larsson "Eddaen" som vidnesbyrd om asatroens eksistens.
Eddaen består af Den Ældre (eller Den poetiske) og Den Yngre (Prosa) Edda og beskriver historier om guderne og deres bedrifter.