“Ragnarok” er oldgammel mytologi på nye, klimavenlige flasker

Adam Prices nye dramaserie "Ragnarok" foregår i den lille by Edda, der eftersigende skulle være den sidste by i Norge, der lagde troen på de nordiske guder på hylden. Her bliver referencer til den nordiske mytologi flettet ind i et på mange måder klassisk ungdomsdrama. Foto: Netflix

I Adam Prices nye dramaserie “Ragnarok”, der i morgen har premiere på streamingtjenesten Netflix, kobles den nordiske mytologi sammen med klimakrisens dystopier

Thor, Odin og deres venner og fjender fra den nordiske mytologi er ikke fremmede i populærkulturen. De er blevet brugt i julekalendre, tegneserier, fantasy-litteratur og senest i eventyrfilmen “Valhalla”, der udkom sidste år.

Men i manuskriptforfatter og instruktør Adam Prices nye dramaserie “Ragnarok”, der kan ses på streamingtjenesten Netflix fra i morgen, har man valgt en ny tilgang til de oldnordiske myter. Med referencer til mytologiens persongalleri - nogle ganske åbenlyse, andre mere underspillede - er de gamle historier blevet flettet ind i et på mange måder klassisk ungdomsdrama.

Hemmelige forelskelser, svære venskaber, uforstående forældre og klikedannelse i skolen er problematikker, mange gymnasieelever vil kunne genkende, men i “Ragnarok” har de fået et skær af noget ekstra. Noget andet, noget uforklarligt, der for seriens involverede er svært at sætte en finger på. Og så spiller klimakrisen en afgørende rolle.

Adam Price har længe været fascineret af den nordiske mytologi og var begejstret, da Netflix lagde op til en ny ungdomsserie, der tog udgangspunkt i sagnene om de nordiske guder.

“Jeg har altid været interesseret i nordisk mytologi, fordi den indeholder de her store, voldsomme, gamle fortællinger, der er baseret på nogle tekster, der er ret svære at forstå. I en serie som denne forsøger vi ikke at favne hele det store, mytologiske materiale, men det er vigtigt at have basen med,” fortæller Adam Price.

Arbejdet forud for seriens tilblivelse har blandt andet bestået i, at holdet bag har allieret sig med forskellige eksperter på området, der har hjulpet dem på vej til den nordiske mytologis dybere lag. Det har blandt andet ledt til nærlæsninger af digtet “Vølvens spådom”, der beskriver ragnarok og verdens undergang, såvel som overvejelser om, hvordan forestillingerne om den nordiske gudeverden er opstået.

En verden i ubalance
“Vølvens spådom” forudser jordens undergang, men den slutter med, at verden rejser sig på ny; ung, lysende og smuk. Det er i denne nye verden, “Ragnarok” udspiller sig, men også den er nu på grænsen til sit endeligt. Det kommer blandt andet til udtryk i stor social og økonomisk ulighed, der i yderste potens kan give indtryk af, at man lever i parallelle verdener:

“Folk, der er enormt velhavende, magtfulde, tunge industrimagnater lever i en verden, der er så forskellig fra vores andres, at man næsten kan tale om et andet niveau af eksistens. Hvis man ser på de 10-15 rigeste personer bare i Norge, vil man opleve nogle mennesker, der lever i en parallel virkelighed. Det er bare en anden verden,” siger Adam Price.

Dette spænd møder man også i “Ragnarok”, for selvom Edda - som den by, hvor handlingen udspiller sig, hedder - er ubetydelig af størrelse, er afstanden stor mellem byens spidser og bundfald. Der er et fysisk og socialt hierarki, der i sig selv skaber en afgørende ubalance, siger Adam Price:

“I den nordiske mytologi er der en balance, hvor kaos kæmper mod orden, og i det nexus, i den kamp, eksisterer verden. Det er den evige vekselvirkning mellem kaos og orden, der skaber liv og ligevægt i verden. Så er det vores påstand, at den balance er sat ud af kraft for dem, der repræsenterede orden, de er her ikke mere. Men dem, der repræsenterede kaos, de er her endnu.”

En opfordring til nutidens helte
De beskrivelser af ragnarok, der blandt andet findes i "Vølvens spådom", kan vække associationer til de foruroligende naturtilstande, verden oplever i dag. Og det er i den sammenligning, Adam Price har fundet udgangspunktet for sin nye serie:

“Verden var dengang vild, voldsom, farlig og uforståelig, og så har man prøvet at opfinde en fortælling, der gav mening i galskaben, i det vilde. I dag er der også mange, især unge mennesker, der ser verden som vild, voldsom, farlig og ved at gå under: Isen smelter, vejret er blevet vanvittigt, der er store brande, vi ikke forstår. Engang imellem kommer der skybrud med den voldsomhed, som vi ikke kan huske, fra da vi var børn,” siger Adam Price og fortsætter:

“Det hele er blevet så vanvittigt. Og det er en verden, hvor mange sikkert tænker, at nu kunne vi godt bruge en helt, der kan sætte orden i det her kaos. Vi har med den nye serie lavet en dramatisk, voldsom fortælling om den her verden, der er på randen til sammenbrud. Og samtidig vender vi blikket mod seriens primære publikum og stiller dem spørgsmålet: ‘Hvad nu, hvis det er dig, der er helten? Ville du så stille dig i vejen?’ Det håber vi, du vil.”

Se traileren til "Ragnarok" her: