Chrislam blander kristendom og islam

Chrislam er en blandingsreligion, der blander elementer af kristendommen, islam og traditionel afrikansk religion. - Foto: Sinar 2/colourbox.com

Gud sagde til den nigerianske profet Saka, at han skulle stifte fred mellem kristne og muslimer, og nu prædiker han Chrislams budskab hver søndag

Det nigerianske folk ønsker udfrielse fra fattigdom og sygdom, og de søger hjælp i både kristendom og islam, som de har samlet til én religion, kaldet chrislam.

Halleluja møder Allahu Akbar
Fra en prædikestol i den nigerianske by Lagos, i et auditorium med plads til 1.500 menighedsmedlemmer, prædikes der om søndagen både fra Bibelen og Koranen. Og menigheden besvarer præsten og profeten Shamsuddin Sakas ord både med det kristne Halleluja og det muslimske Allahu Akbar.

Som del af prædikenen, udfører Saka også helingsritualer. Dette forbindes ofte med den kristne pinsekirke, men ifølge Saka er det ikke fremmed for islam:

- Islam er en religion med fred, kærlighed og mirakler, og han påpeger, at kristendommen og islam begge er børn af Abraham.

Chrislam som fredsmægler
Nigeria er præget af voldelige konflikter mellem det muslimske nord og det kristne syd. Cirka halvdelen af Nigerias 140 millioner indbyggere er muslimer, den anden halvdel er kristne. I dette spændingsfelt fungerer blandingsreligionen Chrislam som fredsmægler.

Shamsuddin Saka voksede op som muslim, mens hans far var en traditionel afrikansk naturlæge, som både kristne og muslimer opsøgte for at få hjælp. Hans opvækst gjorde ham tolerant over for andre religioner, og ifølge Saka selv, var han uforstående over for Nigerias religiøse konflikter.

Efter at være vendt hjem fra en pilgrimsfærd til Mekka (hadj, red.), fik Saka besked fra Gud om at stifte fred mellem kristne og muslimer.

Samme sol
Chrislam blev grundlagt i 1980erne af manden Tela Tella. Hans tilhængere kalder ham Hans Kongelige Hellighed, Budbringeren eller sågar Ifeoluwa, som betyder Guds Vilje. Chrislam har cirka 1.500 tilhængere, der hovedsageligt kommer fra Lagos.

Tellas visdomsord til sine tilhængere er:

- Den samme sol der tørrer en muslims tøj, tørrer også den kristnes tøj, og tilføjer: Jeg tror ikke, Gud elsker kristne mere end muslimer.

Religion som praktisk livsform
I Nigeria er religion en del af en praktisk livsform, fortæller Kamaldeen Balogun, som er professor i Islamiske Studier ved Olabisi Onabanjo Universitet i Sydøstnigeria. Religionshistoriker Mikael Rothstein uddyber:

- Når mennesker udformer deres religioner, sker det altid i forhold til det samfund, de er en del af. Med Chrislam tager man præcis de ting, man har lyst til og skaber en cocktail, der svarer til de behov, man har.

I nigerianernes håb om hjælp, forsøger de således at kombinere elementer fra kristendom, islam og traditionel afrikansk religion. Ifølge Rothstein er en religion som Chrislam således fuldt ud forventelig.

Klarheden forsvinder
Chrislam er en blandingsreligion, og til dette begreb siger biskop Steen Skovsgaard til religion.dk:

- Det at blande religioner er som at blande mange forskellige farver eller væsker sammen. Det ender med at blive grumset og smagløst. Klarheden forsvinder. Det er det samme, som når man i religionsdialogen kun vil dvæle ved lighederne mellem religionerne. Det bliver uklart og uinteressant. Det er ved at se forskellene i øjnene, at man ser klart. Og det er ved at leve med forskellene, at vi for alvor udfordres på tolerancen, siger Skovsgaard.

Er Chrislam en døgnflue? - forskerne er uenige
- Chrislam er del af en trend, siger Dana Robert, der er professor i religion ved Boston Universitet.

Dana Robert mener, at medlemmerne med tiden vil udvælge én af de tre religioner, Chrislams består af. I modsætning hertil mener Mikael Rothstein, at Chrislam som selvstændig religion er kommet for at blive.

- Foto: wikimedia
- Foto: wikimedia