Årets 10 mest læste artikler: Kræftforløb og tro og forskelle på opstandelse og reinkarnation

Billedserien fra en voodo-festival på Haiti blev en af årets mest viste artikler. Voodoo praktiseres som folkereligion på Haiti. Her afholdes en årlig fest den 16. juli, som er datoen for en vision af Jomfru Maria i 1847.

Haiti, Darwin, Rwanda, Jesus, ånder og ikke mindst kvinden, der ikke ville underkaste sig Adam. Se årets mest læste artikler fra religion.dk

Året har budt på både hjerteskærende, tankevækkende og mange kloge læseroplevelser. Interviews, videnstekster og tests har fået læserne til skærmen i løbet af 2015.

Tre store interviews, hvor en kvinde ærligt fortæller om sit forløb op mod to kræftoperationer præger årets top ti over mest læste artikler på religion.dk i år. Men også quizzer om efterårets mærkedage - allehelgen og halloween - har fået læserne til tasterne.

Debatten om reinkarnationens plads i folkekirken har givet os lyst til at vide mere om både efterlivet i verdensreligioner og forskelle på reinkarnation og opstandelse. Men det er en feministisk legende, der bliver årets allerbedst læste historie.

Se de 10 mest læste artikler her:

1. Kvinden, der ikke ville underkaste sig Adam

I den jødisk folklore findes fortællingen om verdens første skilsmisse.

Beretningen har sit udspring i mesopotamisk mytologi og omhandler en kvinde, der skulle have været Adams første kone; Lilith. Men hun var ikke sådan at hundse rundt med - og det var der næsten 14.000 læsere, der gerne ville vide mere om.

Læs artiklen om legenden om Adams første hustruher

2. "Jeg vender aldrig tilbage som mig selv"

April 2014: Det første epileptiske anfald. Juni 2014: Første hjerneoperation. April 2015: Svulsten er vendt tilbage. April 2015: Anden hjerneoperation. Nu kan hun, efter besøget på Rigshospitalet, tilføje en ny dato til historien: Juni 2015: Svulsten er indtil videre ikke vendt tilbage.

”Min religiøse praksis er det, der gør mig så stærk,” vurderer Hanne Larsen inden sin næste kræftoperation. Men er troen på Gud et luftkastel, der blot skal skabe mening i hendes sygdomsforløb? Tre store interviews med Hanne Larsen, der flere gange er blevet opereret for kræft i hjernen, trak både læsere og debattører på facebook.

Læs første interview med Hanne Larsenher

Læs andet interview i serien her

Læs tredje interview i serien her

3. Test din viden om halloween

Er det rigtigt, at de græskarlygterne på amerikansk også hedder Scarfaces? Og hvilken dato falder fejringen på? Rigtig mange læsere quizzede med op til græskarenes og gysenes nat.

Hvor meget ved du om en af efterårets store mærkedage? Test dig selvher

4.Hun overlevede folkemordet i Rwanda ved at tilgive

"Immaculée var 22 år og læste på universitetet, da folkemordet brød ud. Hun er tutsi og søgte tilflugt hos en lokal præst. I tre måneder skjulte hun sig på et badeværelse på blot én kvadratmeter. Hun var ikke alene: syv andre kvinder gemte sig sammen med hende på det lille wc. Hun bad til Gud flere gange dagligt for at finde styrke til at gennemleve de rædsler, hun var vidne til."

I anledning af udgivelsen af den personlige beretning fra en overlevende "Folkemordet i Rwanda" bragte vi et interview med en Rwanda-kender, der også havde skrevet bogens forord.Læs interviewet med Øyvind Kyroher

5. Tre vigtige forskelle på opstandelse og reinkarnation

Hvad er de grundlæggende forskelle på forestillingen om genfødsel og reinkarnation? Ifølge professor i teologi ved Menighedsfakultetet Kurt. E. Larsen er der tre overordnede forskelle. Og så er det vigtigt at huske, at reinkarnation kan være flere forskellige ting.

Bliv klogereher

6.Test din viden om livet efter døden i verdensreligionerne

Hvorfra stammer egentlig tanken om reinkarnation? Hvad er kendetegnende for opstandelsen, og hvad er dommedag?Se her, hvor meget du ved om forestillinger i efterlivet i verdens religioner.

Test din videnher

7.Ånder danser gennem voodoo-troende på Haiti

Hvert år i juli er der fest blandt voodoo-troende på Haiti. De samles ved det store vandfald i byen Saut-d'Eau, hvor de ofrer dyr til ånderne, som besætter deltagerne i trancelignende tilstande.

Voodoo praktiseres som folkereligion på Haiti. Her afholdes en årlig fest den 16. juli, som er datoen for en vision af Jomfru Maria i 1847.

Se billederneher

8.Det er en opgave at blive sig selv

Kierkegaard bruger forskellige beskrivelser af mennesket som selv: Mennesket skal være sig selv, eller mennesket skal være et selv, og vigtigt kan mennesket vælge sig selv og hermed blive sig selv.
Læs også: Kierkegaard: Forskelle på jordisk og kristen kærlighed.

Specielt i Sygdommen til Døden (1849) beskriver Kierkegaard, hvad et selv er, dog uden at selvet hermed indfanges i en formulering eller som en statisk substans.

Læs resten af artiklenher

9.Brev genåbner debat om Darwins tro på Jesus

Den 21. september bliver et ganske særligt brev sat til salg i auktionshuset Bonhams i New York. Det er et brev, som Darwin skrev til en ung sagfører i 1800-tallets London.

Ifølge The Guardian er brevet et svar på andet brev, som kontorist McDermot sendte til Charles Darwin, hvori han spurgte:

"Hvis jeg skal have den fornøjelse af læse Deres bøger, må jeg vide, at jeg ved afslutningen ikke har mistet min tro på Det Nye Testamente. Jeg skriver derfor til Dem for at bede Dem give mig et Ja eller Nej på spørgsmålet: Tror De på Det Nye Testamente?"

Læs Darwins svar her

10.En pave der ikke kan lade være med at blande sig

Den katolske kirke har fået en frygtløs pave. Han blander sig i politiske og sociale debatter, men er samtidigt modstander af, at kirken identificeres med et politisk projekt.

Pave Frans gennemfører for øjeblikket en revolution i Vatikanet, og det vil også revolutionere verden.Læs et portræt af pave Frans' udvikling som kirkelig lederher

Afbildning af Lilith.
Hanne Larsen i 2014, en uge inden hun fik det første epileptiske anfald, som fik familien og lægerne på sporet af den kræftsvulst, der havde udviklet sig i Hanne Larsens hjerne. Foto: Privatoto.
For mange børn er det en oplevelse at studere en græskarmand på nærmere hold. -- Foto: Scanpix. Foto: NULL