Dom sikrer katolsk kontrol af skoler

Religiøse konfessioner må selv vurdere undervisere i sine skoler.

Spaniens højesteret har afvist en sag, der krævede, at konkordatet mellem den spanske stat og Vatikanet fra 1979 erklæres for at være i strid med forfatningen. Med denne afgørelse fastslår højesteret, at den katolske kirke har ret til at kræve bestemte standarder for lærere i religion i landets skoler.

Livsførelse afgørende for ansættelse
Sagen var rejst af en lærerinde, Maria del Carmen Galayo, der underviste i religion på en skole på De Kanariske Øer. Hendes ansættelseskontrakt blev ophævet, da myndighederne fandt ud af, at hun som fraskilt nu levede sammen med en anden mand.

Rettens kendelse siger, at religiøse konfessioner har ret til at vurdere kompetencen hos personer, der har til opgave at undervise, når det gælder deres respektive trosgrundlag. Dette gælder ikke kun deres undervisningskompetence som lærere, men kirken kan også afgøre, om de pågældende lærere er egnede ud fra deres personlige livsførelse.

I aftalen mellem Vatikanet og den spanske stat indgår, at kirken har autoritet til at afgøre pensum for religionsundervisningen og til at foreslå egnet undervisningsmateriale og egnede lærebøger. Det er også kirken, der ansætter religionslærere, selv om deres løn betales af de offentlige myndigheder.