To af tre skotter kalder sig kristne

Kun 1 procent af skotterne er muslimer, medens andre religioner, herunder jøder, hinduer og sikher, tæller to procent

To tredjedele af skotterne betragter sig selv som kristne, viser den nyeste religionsstatistik i Skotland. 42 procent af disse erklærer sig som del af Church of Scotland, medens 16 procent er katolikker. Mere end en fjerdedel af befolkningen siger, at de ikke tilhører nogen religion.
Muslimer udgør den næststørste religiøse gruppe, men tæller dog kun 1 procent af befolkningen. Undersøgelsen offentliggøres nu, men tallene er fra 2001. Det er første gang den religiøse statistik i Skotland også inkluderer ikke-kristne samfund. Den viser også, at hinduer, jøder og sikher tilsammen udgør 2 procent. I tal betyder det, af 2.1 millioner tilhører den nationale Church of Scotland. Der er 803.700 katolikker, 42.600 muslimer, 6.800 buddhister, 5.600 hinduer og 6.400 jøder.
47 procent af befolkningen erklærer, at de er vokset op i Church of Scotland, men kun 42 procent at de i dag tilhører kirken. Denne forskel på 5 procent modsvares af en forskel på kun 1 procent eller mindre for de øvrige, såvel den katolske kirke som andre religioner.
Kun 65 pct. af skotterne erklærer sig som tilhørende en religion, medens 74 pct. erklærer, at de er vokset op med religion. Statistik fra Storbritannien antyder, at det kirkelige tilhørsforhold er lidt større der. I England og Wales erklærer 77 pct. af befolkningen sig for medlemmer af et religiøst samfund, medens tallene for Nordirland er 86 pct.
Undersøgelsen viser også, at det muslimske samfund er det yngste. Her er 31 pct. under 16 år. 42 pct. af Skotlands sikher og 39 pct. af muslimer mellem 16 og 74 år erklærer, at de ikke har nogen faglig uddannelse, medens det samme gælder 33 pct. af skotterne. 13 pct. af muslimerne er arbejdsløse, det er et mere end dobbelt så meget som ledighedstallet for Skotland.
I en kommentar til undersøgelsens tal erklærer en talsmand for The Muslim Association, Osama Saeed, at antallet af muslimer i Skotland kunne være større, hvis det ikke var for det herskende klima af islamfobi. Statistikken indikerer, at muslimer hindres i at udfolde deres potentiale. Halvdelen af Skotlands muslimer er under 25 år, og situationen er desværre den, at disse unge lever en fattig tilværelse, alt for mange har kun sekundære jobs, og hvis det ikke ændres, sparer vi sammen til samfundsmæssig uro i fremtiden.
Den skotske indenrigsminister, Malcolm Chisholm, erklærede ved offentliggørelsen, at rapporten giver samfundet vigtig social information om de forskellige religiøse samfund. Den viser et multireligiøs og multitroende samfund, hvor en stor variation af religiøse opfattelser trives. Det er vigtigt for alle at forstå dette og udvikle en politik, der møder disse forskellige samfunds behov.