De 20 mest sete film om religion

Filmatiseringen af Dan Browns roman: Da Vinci Mysteriet trak fulde huse og er den mest solgte film om religion i Danmark siden 1976. -

Har du set nogle af de mest populære film om religion? Ron Howards "Da Vinci Mysteriet" topper suverænt listen over de 20 mest sete film om religion i de danske biografer.

Ifølge Danmarks Statistik, ser listen over de 20 mest sete film om religion i de danske biografer fra 1976 til 2008 sådan ud.

Det er bemærkelsesværdigt, at næsten alle filmene på top 20-listen tager udgangspunkt i den kristne tro.

Klik på titlerne og se trailere fra filmene:

1. Da Vinci Mysteriet 623.989 solgte billetter (USA)

Filmatiseringen fra 2006 af Dan Browns succesroman af samme navn er suverænt nummer ét på listen.
Den kontroversielle film er instrueret af Ron Howard og handler om en professor og en kryptograf, der søger et svar på en ældgammel hemmelighed fra Jesu tid

2. Life of Brian 430.849 (GBR)

Denne vanvittige engelske komedie fra 1979 er skabt af satiregruppen Monty Python. Filmen beretter - med sort humor og glimt i øjet - historien om Brian Cohen, der fødes samme nat og på samme vej som Jesus Kristus.

3. Adams Æbler 355.735 (DAN)

Dansk action-komedie fra 2005 om den kriminelle Adam, der har svært ved at tage et længerevarende rekreationsophold hos præsten Ivan seriøst. På Ivans opfordring tager Adam en afgørende beslutning: Han sætter sig for at bage en æblekage. En skæbnesvanger udfordring, som ikke bliver så ligetil, som man kunne forvente.

4. Bruce den Almægtige 310.588 (USA)

Som de to foregående film er Bruce den Almægtige fra 2003 også en vanvittig komedie. Bruce, spillet af Jim Carrey er en populær tv-journalist, som er træt af sin tilværelse. En dag forbander han Gud så langt væk at Vorherre ikke orker at høre på ham længere. Han tilbyder straks Bruce alle sine guddommelige kræfter. Kan Bruce selv gøre det bedre?

5. Breaking The Waves 298.548 (DAN)

Lars Von Triers provokerende og anmelderroste drama fra 1996 om tro og skyld, der udspiller sig i det skotske højland i 70´erne.
Hovedrollen Bess McNeill lever i en snæver, religiøs verden, hvor hun er godt beskyttet af familien. Da hun modsætter sig lokalsamfundets værdier, udlever sit begær og gifter sig med boreplatformsarbejderen Jan, får hun menneskets ondskab at føle.

6. Jerusalem 267.591 (SVE/DAN)

Bille Augusts episke drama fra 1996 tager sin begyndelse i en afsides landsby i Sverige i det forrige århundrede. Vækkelsesprædikanten Hellgum kommer til byen og får efterhånden samlet en del tilhængere. Den kristne sekt beslutter sig for at drage til Jerusalem for at undgå dommedagen. Jerusalem er en filmatisering af Selma Lagerlöfs roman af samme navn.

7. To Verdener 230.220 (DAN)

Biografaktuelt dansk drama af Niels Arden om kærlighed og livet i Jehovas Vidner. Sara er opvokset hos Jehovas Vidner og forelsker sig en dag i Theis, som ikke er en del af trossamfundet. Følger hun sit hjerte og deler sin kærlighed med Theis, risikerer hun at miste kontakten til sin familie og derved blive udstødt af trossamfundet.

8. Oh Happy Day 248.358 (DAN)

Dansk komediesucces fra 2004 af Hella Joof, om livets store spørgsmål og et lille kirkekor. Via korets møde med gospelmusikkens positive vibrationer får medlemmerne vendt op og ned på deres opfattelse af verden og ikke mindst af sig selv.

9. Rosens Navn 240.737 (ITA)

Filosofisk thriller fra 1987 med Sean Connery i hovedrollen, der bygger på Umberto Ecos bestseller-roman. Dramaet foregår i et kloster, som ejes af en franciskansk munkeorden i middelalderens Italien.
Den engelske franciskanermunk William Baskerville og hans læring Adso kaldes til klosteret for at løse en mystisk mordgåde. På kort tid hvirvles de to detektiver ind i et voldsomt politisk og religiøst stormvejr.

10. Babettes Gæstebud 215.728 (DAN)

Oscarvindende dansk film fra 1987 af Gabriel Axel, som problematiserer forholdet mellem pligt og kunst.
Året er 1871. Babette er flygtet fra Paris og søger ly på den jyske vestkyst. Eneste forbindelse til fædrelandet er en lotteriseddel. Pludselig efter 14 år vinder hun den store gevinst på 10.000 franc og skal herefter træffe nogle afgørende valg.

11. Prinsen af Egypten 208.361 (USA)

Oscarvindende tegne/animationsfilm for børn, som er produceret af Dreamworks. Filmen, der fik premiere i 1998 bygger på anden Mosebog og handler om jødernes udvandring af Egypten.
Moses og Ramses tror, at de er brødre. En dag finder Moses ud af sin virkelige herkomst og flygter i sin frustration ud i ørkenen. Her hører han Guds stemme og Moses bliver sat på en næsten umulig opgave.

12. Ben Hur 197.122 (USA) *

Filmatiseringen af Lewis Wallaces roman, Ben-Hur: A Tale of the Christ, er fra 1959 og har Charlton Heston i hovedrollen som Judah Ben-Hur. Den jødiske adelsmand, der er slave hos romerne, tager en dag flugten med et ønske om hævn over sine bødler. Undervejs i livet mødes han flere gange personligt med Jesus Kristus. Filmen er instrueret af William Wyler og vandt 11 Oscars.

13. Syv år i Tibet 184.531 (USA)

Det naturskønne Hollywood-drama fra 1998 er baseret på den østrigske bjergbestiger Heinrich Harrers beretninger om sin udviklingsrejse i Tibet. Om nazi-tilhængeren Harrers venskab med den dengang 14-årige tibetanske munk Dalai Lama, og hvordan mødet mellem de to kommer til at vende op og ned på hans tilværelse.

14. The Passion of the Christ 153.328 (USA)

Den kontroversielle film fra 2004, der er instrueret af Mel Gibson om Jesu lidelse og hans sidste dage på jorden skabte stor debat i den kristne og jødiske verden. Kritikken var særligt rettet mod de lange voldelige og blodige scener, som mange kritikere fandt overdrevne og meningsløse.

15. Eksorcisten 135.248 (USA) *

Denne gyser-klassiker fra 1973 om den 14-årige Regan, der er besat af en dæmon sendte ved premieren chokbølger gennem den kristne verden på grund af de talrige blasfemiske scener. William Friedkins film var årsag til at flere biografer havde ambulancefolk tilknyttet, hvis folk skulle gå hen og få åndenød.

16. Forbrydelser 129.967 (DAN)

Dansk drama fra 2004 med Trine Dyrholm i rollen som den fængselsindsatte Kate, der har overnaturlige tilbøjeligheder.
Hendes møde med fængselspræsten Anna får afgørende betydning for dem begge og deres liv tager pludselig en uforudset drejning.

17. De 10 Bud 128.767 (USA) *

Amerikansk oscarvindende klassiker fra 1956 af Cecil B. DeMille. Charlton Heston spiller rollen som Moses, der i følge det gamle testamente modtog de 10 bud fra Gud. De effektfulde scener, hvor Moses skiller det døde hav, og hvor han modtager de 10 bud, er mindeværdige og skabt gennem dyrekøbt Hollywood-teknologi.

18. Priest 122.413 (GBR)

Engelsk drama fra 1994, der sætter fokus på tabu-emner i britiske menigheder. Filmen, som omhandler en præst, der lever et dobbeltliv og prøver at skjule sin homoseksualitet, har haft et høje salgstal i Danmark og er måske én af de største overraskelser på listen.

19. Halløj i Klosteret 112.947 (USA)

Amerikansk komedie fra 1993. Da natklubsangerinden Deloris, spillet af Whoppi Goldberg, bliver vidne til et mord, som er udført af hendes egen gangster-kæreste, må hun søge tilflugt i et kloster i Chicago. Naturligvis får den iltre Deloris store problemer med at tilpasse sig de strenge regler i klosteret.

20. Babel 97.286 (USA)

Den ambitiøse film fra 2006 af den mexicanske instruktør Alejandro G. Inarritu er lidt overraskende kun nummer tyve på listen. Forløberne til filmen var Love is a Bitch og 21 gram. Babel er tre samlede fortællinger om kultursammenstød, tilfældigheder og livets smerte. Filmen har meget religiøst symbolik, men lader hovedsagelig prangende lyd og flotte billeder tale for sig selv.

* Naturligvis har film, som fik premiere før 1976 - De 10 Bud (1956) Ben Hur (1959) og Eksorcisten (1973) et større salgstal.

Salgtallet, 2.april, for To Verdener er hentet fra DFI´s hjemmeside.

Din yndlingsfilm om religion:

Du er velkommen til at give dit eget bud på din personlige yndlingsfilm om religion ved at kommentere artiklen her.

"Passion of the Christ" er en af de nyere film på listen. Det kontroversielle drama har haft stor indflydelse på kirken.