SRP

SRP-guide: 25 gode idéer til hvordan man kan bruge religion i sin opgave

Det store tværfaglige studieretningsprojekt, SRP, skal skrives, når man går i 3.g. Når man skriver SRP, kombinerer man to fag. Det ene fag skal være et studieretningsfag, og det må gerne være på både B- og A-niveau. Foto: China Stringer Network/Reuters/Ritzau Scanpix, Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix, Randall Hill/Reuters/Ritzau Scanpix, Mogens Flindt/Ritzau Scanpix, Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

QAnon, #MeToo, Trump og Kanye West er blot få af de emner, man kan dykke ned i, hvis man gerne vil inddrage religion i den store, tværfaglige SRP-opgave i 3.g. Religion.dk giver her en lang række forslag til spændende emner, man kan skrive om i forskellige fagkombinationer med religion

Religion og engelsk
Konspirationsteorier
Har gruppen QAnon ret i, at en satanistisk sammensværgelse modarbejder Donald Trump? Er 5G sundhedsskadeligt? Og står Bill Gates virkelig bag corona-krisen?

Der er tilsyneladende ingen ende på de konspiratoriske påstande, og med en rasende pandemi og et stormfuldt amerikansk præsidentvalg har de usandsynlige teorier kronede dage. Man kan mene, hvad man vil om de såkaldte “sølvpapirshatte” - altså personer, der tror på konspirationsteorier. Men selvom det er let at ryste på hovedet og grine af deres overbevisninger, er der måske mere substans i dem end som så.

For ifølge den norske professor i religionsvidenskab Asbjørn Dyrendal har konspirationstænkning og religion meget til fælles.
Her kan du læse om sammenhængen mellem konspirationsteorier og religion.

Pinsebevægelsen og karismatiske kristne
Pinsebevægelsen, der også ofte kaldes pinsekirken, er en kristen gren, der opstod i USA i begyndelsen af 1900-tallet - og i dag er den verdens hurtigst voksende kirkesamfund. Den gjorde op med stivnede traditioner ved at kombinere sit meget karismatiske, følelsesfulde og til tider eksplosive udtryk med konservative idealer om trosliv og forkyndelse.
Her kan du læse mere om pinsebevægelsen.

Velstandsteologi
Velstandsteologien eller fremgangsteologien, som den også kaldes, kobler den protestantiske kristentro sammen med materiel rigdom og fysisk velvære. Det er en type teologi, der særligt findes i USA, og som med jævne mellemrum vækker heftige diskussioner - blandt andet da den amerikanske præsident Donald Trump udpegede tv-prædikanten Paula White som sin religiøse rådgiver.
Her kan du læse mere om velstandsteologi og tv-prædikanter.

Religion og tysk
Kristendemokratisme
Det går manges næse forbi, at en af Europas mest magtfulde ledere bekender sig til den politiske observans, der går under betegnelsen kristendemokratisme:

”Da jeg overfor journalisten på DR2 nævnte, at Merkel også er kristendemokrat, blev han temmelig overrasket,” lyder det fra Isabella Arendt, formand for de danske Kristendemokraterne i et indlæg i tidskriftet Critique. Trods navnet spiller religion en langt mindre rolle i kristendemokratismen, end man skulle tro. Ideologien er dog informeret af den kristne religion og har særligt fundet fodfæste i Tyskland - i mange år som regeringsbærende ideologi.
Læs mere om den kristendemokratisme her.

Reformationen - Martin Luther og protestantismen
I 1517 slog Martin Luther 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Det skulle få store konsekvenser for kirkelivet i Europa. Tyskland er i dag splittet mellem katolikker og protestanter, og det hele kan spores til den tyske munks oprør mod pavemagten i 1500-tallet.
Læs mere om Luther, paven og reformationen her.

Religion og musik
Karismatisk lovsang
Den karismatiske pinsebevægelse har udviklet sig i mange forskellige retninger og ligger blandt andet til baggrund for den internationale kirkeorganisation Hillsong. Den startede i Australien i 1980’erne og har siden taget verden med storm, lige fra New York til Buenos Aires, Tokyo, Amsterdam og København.

Hillsong er en kirke, der befinder sig i krydsfeltet mellem topmoderne udtryksformer og konservativ bibelforståelse - og så står kirken bag tre pladeselskaber, der producerer ørehængende lovsange, som ikke kun bruges af kirken selv men af pinsekirker over hele verden. Lovsangenes tekster er en vigtig del af Hillsongs måde at formidle deres forståelse af Bibelen på.
Her kan du læse mere om Hillsong-kirken, og her kan du lytte til noget af deres musik.

Troens forskellige musikalske udtryk
Kristendom kan have mange forskellige musikalske udtryksformer. Eksempelvis kan man rundt om i danske kirker både finde munkekor, gospelsangere og ortodoks korsang, der har meget til fælles men alligevel er markant anderledes. Samtidig har kristne sunget salmer siden de første århundreder. Brorson, Ingemann og Grundtvig har skrevet sig ind i historien som nogle af Danmarks vigtigste salmedigtere, men det er en kunst, der endnu lever i bedste velgående.
Her kan du læse mere om salmer.

Religiøse popmusikere
Kanye West, Justin Bieber, Beyoncé, Taylor Swift, Bob Dylan, Leonard Cohen og Nick Cave er blot et lille udsnit af populære musikere, der lader sig inspirere af troens verden og ikke viger tilbage fra religiøse billeder i deres sangtekster.

Men hvad er det for nogle virkemidler, der er på spil, når eksempelvis Justin Bieber pludselig bekender som kristen og tilskriver sine succeser Gud og Jesus? Og hvordan kan det påvirke de verdenskendte ikoners mange fans?
Her kan du læse om den indflydelse, Kanye Wests album “Jesus is King” kan have.

Religion og samfundsfag
Den katolske kirke og queer-identiteter
”Homoseksuelle har ret til at være en familie. De er Guds børn og har ret til en familie. Ingen skal have slået hånden af eller gøres ulykkelig på grund af det,” udtalte Pave Frans, som er overhoved for et af verdens absolut største trossamfund, nemlig den katolske kirke. Paven har tidligere også opfordret til at udvise tolerance og forståelse for LGBT-personer, hvad der må der siges at være et nybrud inden for den katolske kirke.
Læs mere om det højaktuelle emne, der omfatter katolicisme, homoseksualitet og queer-identitet her.

Indisk hindunationalisme
I 2014 blev Narendra Modi premierminister i Indien for det hindunationalistiske parti BJP. Hindunationalisterne hævder, at Indien blev grundlagt på hinduistisk kultur og religion, et grundlag som de mener bliver undergravet af vestlig sekulær indflydelse på de øvrige politiske partier i Indien og af de indiske muslimer. Hindunationalismen blev først gang repræsenteret af BJP i det indiske parlament i 1996, men trækker tråde langt tilbage i historien.
Læs mere om den politiske observans her.

Religion og feminisme
Mens feminisme ofte associerer til rødstrømpebevægelsen i Danmark og suffragettes-bevægelsen i England, kan religionerne i mange henseender nemt komme til at fremstå som modsætninger til feminismen. Men gennem tiden har der rent faktisk været mange religiøse bevægelser for feminisme både i islam, blandt jøder og kristne.
Læs mere om religiøse kvindeforkæmpere og troende feminister her.

Religion og spansk
Religionskonflikter i middelalderens Spanien
I en periode på 7-800 år fra det 8. århundrede til det 12. århundrede levede kristne, muslimer og jøder sammen i det muslimske rige, der dækkede store dele af det sydlige Spanien. Men op gennem middelalderen øgedes de religiøse spændinger. De kristne tilbageerobrede deres territorier fra muslimerne og udgrænsede de sefardiske jøder med vold og tvangskonverteringer – de såkaldte progromer – og indførte en opsynsmyndighed kaldet inkvisitionen.
Her kan du læse mere om den berygtede inkvisition og dens historie.

Pilgrimsruten Camino de Santiago
Den måske mest kendte pilgrimsfærd – i kristent regi – må nok være Camino de Santiago. Pilgrimsruten fører til kirken Santiago de Compostela i den galiciske by, hvor Sankt Jakob – én af de 12 apostle, der fulgte Jesus – ligger begravet. Af katolikkerne regnes hans grav som en af de tre vigtigste pilgrimsdestinationer sammen med Rom og Gravkirken i Jerusalem.
Men hvorfor er netop Camino de Santiago så vigtig, og hvad er pilgrimsrejser i det hele taget for en størrelse?
Det kan du læse mere om her.

Religion og fransk
Islamisk terror i Frankrig
Frankrig har de senere år været særligt hårdt ramt af islamisk terror og slagmark i fejden om ytringsfrihedens grænser. Men hvorfor lige Frankrig? Trækker konflikten tråde til den franske revolution, der gjorde landet til spydspids for en lang række frihedsprincipper, der nu kommer i karambolage med religiøse ekstremister?
Læs også mere om satiremagasinet Charlie Hebdo og de tegninger, der endnu en gang har fået ytringsfrihedsdebatten til at blusse op her.

De to paver
Paven bor i Rom. Det har han næsten altid gjort. Men i 1309 pressede det franske monarki paven til at flytte sit sæde til byen Avignon i det sydlige Frankrig. Mange år senere fik den italienske befolkning nok. De ville have paven tilbage til Rom og embedet tilbage i hænderne på en italiensk landsmand, og de fik de. Men kort tid efter valgte kardinalerne en ny pave, der fik sæde i Avignon. Fra slutningen af 1300-tallet til 1417 var herskede derfor hele to paver.
Læs om skismaet her.

Religion og matematik
Statistik – om at tælle religion
Der er flere religiøse end ikke-religiøse mennesker i verden. Men hvilke religioner fordeler de sig på? Hvor udbredte er religionerne i Danmark og i hele verden? Alt dette kan statistik hjælpe os til at forstå. Statistik er nemlig et rigtigt brugbart værktøj inden for mange fagområder, eksempelvis religionssociologi.
I temaet om religionsstatistik kan man læse om religionerne i tal.

Sandsynlighedsregning og mirakler
Hvad er et mirakel? Nogle vil sige, at det er en begivenhed, der overskrider naturens love, mens andre vil hævde, at den religiøse kontekst er bestemmende for, om noget er et mirakel eller ej. Den skotske filosof David Hume argumenterede at lige så snart noget er sket, er det omfattet af naturens love, derfor kan vi ikke tale om mirakler. Således kan man spørge sig selv: er mirakler overhovedet sandsynlige, og kan man argumentere for eller imod mirakler med sandsynlighedsregning?

Religion og fysik
Verdensbilleder
I middelalderen herskede den geocentriske verdensopfattelse, hvor jorden var kernen omgivet af forskellige strata. Grundelementerne var således jord, luft, ild og vand. Men da middelalderen var forbi opstod en videnskabelig revolution, idet mange begyndte at studere verdslige fænomener ud fra nye metoder og teknologier. I løbet af de 200-300 år der adskiller middelalderen fra enden på oplysningstiden opdagede man mange af de naturlove, der endnu former vores verdensopfattelse den dag i dag – fra Nicolaus Kopernikus over Tycho Brahe og Johannes Kepler, til Galileo Galilei og ikke mindst Isaac Newton.
Kan man forene en religiøs overbevisning med en videnskabelig verdensforståelse?

Religion og kemi
Etik og doping
EPO, steroider, væksthormoner. Doping er strengt forbudt i sportens verden, og mange sportslegender har fået frataget trofæer og titler, når det er kommet frem, at de har brugt doping. Men hvor er det egentlig etisk problematisk, at man bruger moderne biokemi til at få et forspring? Kan man ikke bare acceptere doping som en del af sporten?
Find inspiration til en opgave om etik og doping her.

Religion og biologi
Evolutionsteori og kreationisme
Charles Darwins teori om arternes oprindelse forandrede verden. Pludselig kunne man forklare naturens mangfoldighed helt uden Guds hjælp. Men Darwin blev heftigt kritiseret af kristne, der mente, at hans teori underminerede Bibelens skabelsesberetning. I dag, 150 år senere, møder evolutionsteorien stadig kritik fra de såkaldte kreationister.
Bliv klogere på debatten om skabelsen her.

Kristen Videnskab
Efter mange års sygdom oplevede Mary Baker Eddy en pludselig helbredelse, da hun en dag læste om Jesu mirakler i Bibelen. Helbredelsen inspirerede hende til at grundlægge trossamfundet Kristen Videnskab. Tilhængere af Kristen Videnskab fastholder, at sygdomme ikke er en biologisk virkelighed, men blot et udtryk for indbildning og de kan derfor helbredes gennem bøn og ved at følge Jesu eksempel.
Læs mere om Kristen Videnskab her.

Religionernes holdning til abort
Abort er et ømtåleligt emne, der rejser etiske spørgsmål om livets begyndelse og kvindens ret til at bestemme over sin egen krop. I Danmark har alle ret til at få en abort, så længe det sker indenfor 12. uge i graviditeten. Religionerne har imidlertid forskellige syn på, om abort skal være tilladt.
Bliv klogere på, hvordan religionerne forholder sig til abort her.

Religionernes holdning til kunstig befrugtning
Kunstig befrugtning gør det muligt at skabe liv i laboratoriet til stor glæde for barnløse par, der ikke kan få børn på traditionel vis. Men hvilke etiske og religiøse spørgsmål opstår, når man adskiller befrugtningen fra sexakten? Og må man bruge genteknologi til at “designe” sine børn?
Læs om de forskellige religioners holdning til kunstig befrugtning her.

Religion og latin
Kristendommen i Romerriget
Den tidlige kristendom har en turbulent historie. I det første århundrede e.Kr. blev religionen forbudt i hele Romerriget, og mange kristne blev forfulgt og henrettet. Men i år 311 udstedte kejser Galerius det såkaldte toleranceedikt, som gjorde kristendommen til “religio licita” en tilladt religion. Snart efter blev kristendommen rigets største religion.
Læs mere om kristendommens vej fra forbudt jødisk sekt til statsreligion i Rom.

Religion og græsk
Verdens begyndelse i græsk mytologi
Den græske digter Hesiod skrev sit epos om gudernes tilblivelse omkring 700 år f.Kr. Theogonien, som værket hedder, fortæller den lange historie fra Gaias skabelse til Zeus’ oprør mod titanerne. Modsat mange andre religioner har græsk mytologi ingen skabergud i stedet opstod jorden og himlen ud af det mørke tomrum Kaos.
Bliv klogere på verdens skabelse ifølge græsk mytologi her.