Spørg

Hvornår blev israelitterne til jøder?

En jødisk mand, som sidder ved Grædemuren i Jerusalem, bærer et lille israelsk flag på sin kalot. Foto: Balilty Oded/AP/ritzau

Hvornår blev israelitterne første gang kaldt jøder, spørger en læser. Bodil Skjøtt, generalsekretær i Israelsmissionen, svarer på spørgsmålet

Spørgsmål:

Kære brevkasse,

Hej. Jeg har en søn på 11 år, som i faget religion har stillet et spørgsmål, som hverken vi forældre eller lærerne ikke kan svare på. Måske kan I hjælpe os? Spørgsmålet er, hvornår og i hvilket årstal blev israelitterne første gang kaldt jøder ?

Venlig hilsen Tina

Svar:

Kære Tina,

Hvornår betegnelsen ”jøder” første gang bliver brugt som en samlebetegnelse for alle Israels 12 stammer, israelitterne, er svært at sige, hvis overhovedet muligt. Men man kan forklare, hvorfra betegnelsen ”jøder” stammer, og hvornår denne udvikling sker.

De Israels kongedømme deles i to efter kong Salomo i år 930 før Kristi fødsel får den nordlige del af riget navnet Israel og den sydlige del kaldes Juda ifølge den bibelske fortælling. Under den periode, hvor området blev en del af det store persiske rige omkring år 540 før Kristi fødsel, efter at det assyriske og det babylonske rige faldt, blev området til en persisk provins, som blev kaldt Yehud. Senere i den romerske periode blev området en romersk provins kaldet Judæa.

Bibelen fortæller, at det var her, Juda-stammen, den 4. af Israels 12 stammer – eller Jakobs 12 sønner, slog sig ned efter ørkenvandringen. Det blev således Juda, der kom til at give navn til området og det sydlige kongedømme.

Selv om kongeriget Juda ikke varede i mange år – det blev ødelagt i år 586 f. Kr. – hang navnet ved i en eller anden version, Yehud eller Judæa. Helt frem til efter Bar Kochba opstanden mod romerne i år 135 e. Kr., hvorefter romerne forviste befolkningen fra området og kaldte det den syriske-palæstinensiske provins. Heraf navnet Palæstina.

Efter eksiltiden i Babylon, da kong Kyros gjorde det muligt for Israels folk at vende tilbage til deres område, var det til Jerusalem og området omkring byen man vendte tilbage. Selvom det jødiske kongedømme senere voksede og kom til også at omfatte andre dele af landet længere mod nord, blev det stadig omtalt som Juda, og befolkningen omtaltes som judæere eller jøder.

Selv om det geografiske område mistede sit navn og blev til Syrien eller Palæstina, blev man ved med at kalde den etniske og religiøse gruppe, som stammede herfra for ”judæer”, eller som det udviklede sig til, ”jøder”. Deraf også ordet jødedom, nemlig den religion, som denne gruppe tog med, da de blev forvist fra området Judæa.

Bodil Skjøtt

Generalsekretær i Israelsmissionen

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.