Jehovas Vidner-debat med 40 indlæg om dagen

Forsidebilledet af Jehova Vidners husstandomdelte folder "Falsk religion vil snart forsvinde".

Debatten om Jehovas Vidner blev udløst af bogen "Dommedag må vente", skrevet af Poul Bregninge, som er ex-Jehovas Vidne.

Fronterne blev hurtigt trukket skarpt op i debatforummet "Kan Dommedag forudsiges?", hvor alle kunne deltage og kommentere Poul Bregninges bog. Det er her primært medlemmer af Jehovas Vidner, der står over for en gruppe religionskritikere.

Offensiv brug af netdebatten
Efter at have stået på i 6 måneder kommer der stadig cirka 40 indlæg om dagen, så debatten er langt fra klinget ud endnu. Strømmen af læserindlæg er usædvanlig, selv for det velbesøgte debatforum på religion.dk, hvor der kan være op til 400.000 sidevisninger på en måned.

En gruppe Jehovas Vidner har således valgt at bruge internettets muligheder og opmærksomheden om deres holdninger konstruktivt. I stedet for at trække følehornene til sig, fordi bevægelsens synspunkter ikke har vundet gehør blandt de andre læsere, har de kastet sig ind i debatten for fulde sejl.

Det lader til at være en lille sluttet gruppe på 6-8 medlemmer af Jehovas Vidner, som virkelig lægger sig i selen og debatterer spørgsmål som militær og kristendom, blodtransfusion og Harmaggeddon udebliver, hvad så? (Harmaggeddon er Jehovas Vidners betegnelse for dommedag).

Et enkelt medlem af Jehovas Vidner har siden den 16. maj 2006 haft 1298 indlæg. En anden har siden den 8. august 2006 haft 585 indlæg, hvilket svaret til godt 7 indlæg om dagen.

Ifølge Peter Arentzen, som styrer denne del af debatten, har Vidnerne haft held til at få kritikerne i tale, og indtil flere debattører har henvendt sig for at få tilsendt en "Ny verdensoversættelse", som er Jehovas Vidners egen bibeloversættelse.

Missionsmark på nettet?
At Jehovas Vidner har kastet så mange kræfter ind i netdebatten, kan ifølge Peter Arentzen forstås sådan, at medlemmerne ser det som en mulighed for at flytte en del af den klassiske "missionsmark" fra dørkimeri til nettets åbne debat

- Det er bestemt en mulighed, man ikke skal fornægte, at de bruger nettet til at argumentere for deres synspunkter, og på den vis "missionere" via computeren, siger han.

Han vil heller ikke afvise, at det umiddelbart kan synes nemmere at missionere via computeren end ved at gå rundt og stemme dørklokker.

Debat rykker synet på religion
Peter Arentzen vægrer sig dog imod entydigt at konkludere, at Jehovas Vidner bevidst bruger den strategi at missionere via nettet. Han hæfter sig i stedet ved, at folks syn på religion bliver mere facetteret i debatter som den nuværende.

- Jeg synes, at det positive ved for eksempel "Jehovas Vidner-debatten" er, at den har rykket folks syn på religion. Mange af debattørerne har fået et mere nuanceret billede af, hvad det vil sige at være religiøs.

Det bedste eksempel, jeg kan give, er, at hvor der for et par år siden nærmest blev sat lighedstegn mellem islam og terrorisme, så har folk i dag fået et mere nuanceret billede, og kan godt skelne mellem en almindelig muslim og en fundamentalist som Osama Bin Laden, siger han.

En tidligere undersøgelse har vist, at for mange søgende mennesker er internettet det første sted at gå hen, når der skal findes information om religion.

Personer, der deltager i religionsdebatter, har allerede udvist aktiv interesse for religion, og er statistisk set ofte tilbøjelige til at ændre deres religiøse synspunkter.