Jim Lyngvild om ny religiøs ansigtstatovering: “Man skal gøre noget ud over det sædvanlige, fordi man tror”

Tatoveringens ord er en hyldest til den nordiske gud Odin i form af teksten “Odin ejer mig, jeg skylder ham alt,” skrevet i runer. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Modeekspert og asatroende Jim Lyngvild har fået en stor tatovering på siden af hovedet. For ham er den en hyldest til den nordiske mytologis øverste gud og samtidig et skridt ud i det ukendte

Denne artikel indholder stærke billeder.

Jim Lyngvild er ikke som de fleste. Han er et kendt ansigt i medierne, hvor han deler sine holdninger til, hvad der rør sig i samfundet, han er modekender og så er han dedikeret asatroende. I 2016 åbnede han sit eget asatempel kaldet Manheim, og i dag bor han på vikingeborgen Ravnsborg på Fyn.

Jim Lyngvild har været asatroende i 16 år. I den seneste tid er han dog nået længere ind i sin tro:

“I begyndelsen handlede det om at finde en form på det. Ligesom børn der skal kravle, før de kan gå, og putter alting i munden for at lære, hvad tingene kan, brugte jeg de første mange år på at prøve mig frem. Men i de seneste år har jeg fundet en dybere religiøsitet,” fortæller Jim Lyngvild.

Jim Lyngvilds liv er i høj grad præget af fascinationen af det gamle Nord, og i denne uge tog han sin kærlighed til de nordiske guder skridtet videre.

Han har nemlig fået lavet en håndstukket tatovering, der strækker sig fra over venstre øre, ned langs halsen og videre på det øverste af ryggen. Tatoveringens ord er en hyldest til den nordiske gud Odin i form af teksten “Odin ejer mig, jeg skylder ham alt,” skrevet i runer.

Omverdenen har ifølge Jim Lyngvild reageret meget forskelligt på modemandens nyerhvervede hovedprydelse. Blandt hans private venner og bekendte har reaktionen været meget positiv, men på hans officielle fanside på Facebook, der har over 150.000 følgere, tikker talrige kommentarer også ind på billederne af den færdige tatovering, hvoraf mange er af negativ karakter. Størstedelen er især imod tatoveringens meget synlige placering, som kan virke stødende. Det skal desuden nævnes, at det er ulovligt at blive tatoveret i hovedet i Danmark, og Jim Lyngvild derfor måtte til Sverige for at få nedfældet sin hyldest til Odin i sin hovedbund.

Men Jim Lyngvild har ikke fået sin store, nye tatovering for at provokere. Han har derimod fået den lavet som et ganske særligt offer til de guder, han tror på:

“Det er lettere at ofre guld og grønne skove til sine guder, fordi det alt sammen er noget, man kan få tilbage igen. Det er bare noget fysisk. For mig er denne tatovering en måde at ofre noget, der ikke er fysisk, men noget af mit indre: Jeg ofrer en del af min psyke.”

En anden side af Jim Lyngvilds valg om at dedikere en så synlig del af sin krop til sin tro er, at han ønsker at tage et skridt ud i det ukendte - noget, han mener, alle religiøse mennesker bør gøre på et tidspunkt i deres liv.

Til sammenligning fremhæver Jim Lyngvild en scene i filmen Indiana Jones and the Last Crusade, hvor hovedpersonen skal finde den hellige gral. For at finde den, skal han tage et skridt ud fra en kløft og træde på Guds sti, men kun den, der virkelig tror, vil finde stien. Og kun fordi han tror i det øjeblik, han træder ud, er stien under ham, og han kan gå hen over kløften.

For Jim Lyngvild er hans nye tatovering netop en måde at træde ud i det ukendte, hvor han fuldt og helt lægger sig selv i gudernes hænder:

“Nogle gange skal man ligesom Indiana Jones tage et skridt ud over klippen uden at vide om jorden bærer under en. Det er dér, religiøsiteten findes: Når man mister sig selv. For mig er det det samme med den her tatovering. Det er min måde at gøre noget udover det sædvanlige, fordi jeg tror.”

Jim Lyngvild har været i Sverige for at få lavet sin nye tatovering, fordi det er ulovligt i Danmark at tatovere i hovedet. Den røde blæk er blevet stukket ind i Jim Lyngvilds hud med håndkraft og ikke med en maskine, som man normalt laver tatoveringer. Foto: Privatfoto
Jim Lyngvilds nye hovedprydelse er blevet modtaget både med bifald og skepsis blandt hans venner og fans. Foto: Privatfoto