Korstogene mod muslimer er stadig i gang

Kingdom of Heaven er den nyeste Hollywood-produktion om korstogene i Mellemøsten

Mange muslimer føler stadig, at der føres korstoge imod dem. Derfor finder de en rollemodel i helten Saladin, der forenede den muslimske verden i kampen mod korstogsridderne

- Korstogene mod muslimer, er stadig i gang. I 1921 gik Cypern i korstog mod Ægypten og i dag er præsident Bush i gang med et korstog mod Irak, siger professor Suhair Zakkar, der er anset ved universitetet i Damaskus.

Store dele af den arabiske verden deler denne opfattelse, og derfor er store helte fra fortidens korstog kraftfulde symboler i regionen. Særligt den humanistiske helt, Saladin har stor betydning.

Salah al Din (Saladin i den europæiske udgave), levede under korstogene i 1100-tallet. Han bekæmpede korstogsridderne med held, men betræbte sig på at udgyde så lidt blod som muligt. En af de store sejre vundet af Saladin, var slaget om Hattin i 1187, hvor han befriede Jerusalem fra korstogsridderne.

For nylig er Saladin blevet portræteret i Ridley Scotts film: "Kingdom of Heaven". Denne film er en af de eneste Hollywood produktioner om emnet, men i Mellemøsten er korstogene og Saladin et yndet emne på film. Særligt i løbet af det sidste årti er der kommet et boom i dokumentarprogrammer og film om emnet.

Disse film viser den arabiske del af verden, at de en gang stod sammen og kunne overvinde truslen fra vesten. Saladin repræsenterer helten, der bragte håb og værdighed til den muslimske verden, da den allermest trængte til det.

- I dag er der intet modstykke til Saladin, og de unge muslimer finder derfor en rollemodel i Saladin, siger Suhair Zakkar.

Han håber samtidig, at de unge vil lade sig indspirere af Saladins fredelige metoder og hang til sameksistens med de kristne.