Nye pophits til Chanukah storhitter

Mere end 6 millioner klikkede sidste år ved denne tid ind på den jødiske gruppe Maccabeats' sang på YouTube om latkes, de traditionelle kartoffelpandekager, som mange jøder spiser ved fejringen af Chanukah. Foto: Screendump fra YouTube

SE VIDEO Unge jødiske sanggrupper hitter på YouTube med musikvideoer, der forholder sig til de jødiske traditioner på en finurlig og nutidig måde

Det nye jødiske modstykke til "Last Christmas" hedder "Miracle" og synges af The Maccabeats, en velsyngende à capella-gruppe bestående af unge jødiske mænd.

Mere end 6 millioner klikkede sidste år ved denne tid ind på deres sang på YouTube om latkes, de traditionelle kartoffelpandekager, som mange jøder spiser ved fejringen af den jødiske højtid Chanukah.

LÆS OGSÅ: 10 ting om Chanukah

Traditionen byder, at man i forbindelse med lystændingen i de otte dage, som Chanukah varer, synger bestemte Chanukah-sange, blandt andet Maoz Tzur, der handler om forfølgelserne i den jødiske historie og om Guds hjælp og frelse. Men nu er der altså kommet nyere og mere populære toner på banen til at fejre højtiden med.

The Maccabeats er ikke alene om at skabe dansable popsange, der fejrer den jødiske højtid. En lang række à capella-grupper tilknyttet jødiske colleges i USA har skabt et nybrud i den moderne jødiske musik.

SE VIDEOER HER:

Mark Kligman, der er professor i jødisk musikhistorie ved Hebrew Union College i New York, er glad for den nye bølge af jødisk musik:

"Jeg mødte The Maccabeats og sagde: Jeg har sådan lyst til at kramme jer, for det er jer, som sørger for at mine børn bliver ved med at være jødiske", siger Kligman ifølge The Huffington Post.

Tidligere tiders jødiske musikere, som Jeff Klepper og Debbie Friedman, som førte den moderne rytmiske musik ind i synagogerne, synes at de var nødt til at forsvare sig, fordi de afveg fra traditionen. Men The Maccabeats undskylder ikke for noget, siger Kligman.

"Det kan være svært at være jøde ved juletid", siger Maccabeats dirigent, Immanuel Shalev. "Men hvis du har noget at samles om som jøde, kan det være rigtigt spændende."

Og man må sige, at han og resten af gruppen har givet folk noget at samles om. For bare fire år siden var de ikke andet end en "nørdet jødisk a capella gruppe". Men det ændrede deres første hit, "Candlelight", på, og herefter blev de inviteret til at synge over hele verden, fra megakirker i Texas til en jødisk skole i Hong Kong.

Den nye jødiske musik er præget af en befriende form for selvironi og humor. Både The Maccabeats og deres ligesindende i det israelske band The Fountainheads laver nogle sjove musikvideoer. Sidstnævnte har lavet et hit med titlen "Dip Your Apple" til Rosh Hashanah, det jødiske nytår. I videoen, som blev set af mere end 2 millioner mennesker på You Tube, er "Angry Birds" med, og Darth Vader og Luke Skywalker slås.

Ikke desto mindre fremfører de nye grupper et seriøst jødisk budskab. Dette års Chanukah-sang fra The Maccabeats, "Miracle", blander reggaerytmerne med historien om Chanukah-fortællingens mirakel: da de jødiske sejrherrer genindviede templet i Jerusalem manglede der olie til den obligatoriske hellige lampe. Der var kun olie til en nat, men ikke desto mindre varede olien i otte nætter som også var den tid, det tog for dem at lave ny olie til lampen.

"At holde fast ved sin tro og tradition behøver ikke at være gammelt og forældet", siger Shalev. "Man kan tage noget moderne og fylde det med den jødiske tro."