Roskilde festival

Festivalgæster snakker om meningen med livet på tværs af religioner

I teltet TROværdige Samtaler har Roskilde Festivals gæster i opvarmningsdagene haft mulighed for at stille de store spørgsmål med udgangspunkt i temaerne fra tv-serien "Skam." Brug piletasterne til at se flere billeder fra teltet. Foto: Mads Boel Bendix

I de første dage af Roskilde Festival har der været fuld gang i den interreligiøse debat i teltet TROværdige Samtaler. Arrangørerne kalder det en succes

Alle trosretninger har været samlet i et enkelt telt på Roskilde Festival.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men ikke desto mindre er det konceptet bag det interkulturelle projekt TROværdige Samtaler, som har haft stor succes i opvarmningsdagene på årets festival.

Her kunne unge og gamle komme på besøg og tage livtag med livets store spørgsmål, mens de ventede på, at festivalens musikområde torsdag blev åbnet.

Arrangørerne er tilfredse med fremmødet og synes, at det har været en stor succes, fortæller projektkoordinator og sognepræst Regitze Marker:
 
"Gæsterne har været meget glade for det," fortæller projektkoordinator og sognepræst Regitze Marker. "Også ateister. Den unge generation har haft modet til at gå ind og snakke med os med en fuldstændig åbenhed."
 
Hør Regitze Marker fortælle om TROværdige Samtaler her:

Hun fortæller, at der i teltet blev udformet et frirum til at tale om det, der virkelig betyder noget. Et rum, der kan virke relevant på en festival, hvor folk er påvirkede - og dermed bliver mere følsomme og ærlige.

Spørgsmål såsom meningen med livet er blevet behandlet af blandt andet muslimer, jøder, buddhister, sikher samt præster fra den katolske kirke, folkekirken og adskillige frikirker. Alt sammen med udgangspunkt i nogle af de eksistentielle spørgsmål, som er blevet stillet i den norske hit-tvserie ”Skam,” hvis sidste afsnit løb over skærmen i søndags.

I "Skams" sidste sæson har den muslimske pige Sana været hovedpersonen, og det har givet anledning til debat omkring kulturmøder i de nordiske lande.
 
TROværdige Samtalers udgangspunkt i serien ”Skam” resulterede blandt andet paneldebatter med frivillige gæster, som har diskuteret emner som skam, ”haram” (arabisk ord for ”forbudt”), den ubegrænsede frihed, lykkelighed, religionernes rolle i det offentlige rum og meget andet. Desuden har festivaldeltagerne haft mulighed for at medbringe egne spørgsmål, som de har haft mulighed for at få svar på.

Regitze Marker er projektkoordinator og sognepræst. Her holder hun TABU-retten, som man kan slå sig ned på for at tale om aktuelle, tabuiserede, personlige og følsomme emner - med andre ord, om tvivl og tro. Foto: Mads Boel Bendix
Der var sat en tavle op, som festivalgængerne kunne skrive ønsker og håb ned på. Øverst har en besøgende skrevet "alt er love" - et populært udtryk, som også bliver brugt i den seneste sæson af tv-serien "Skam." Foto: Mads Boel Bendix
Inde i teltet var der oplæg om jødedommen med klezmermusikeren Ronen Thalmay. Foto: Mads Boel Bendix
223596931