Sammensværgelse mod julen

I USA er der konspirationsteorier fremme om, at nogle vil julen til livs. Og der er noget om snakken

Det startede ganske i det små i 1834 med Charles Dickens' "Et juleeventyr", hvor Ebenezer Scrooge lærte os, at man kan andet end at holde af julen. Verden var dengang en anden end i dag uden megen skelen til etniske og religiøse trosfæller i et stadig mere internationaliseret samfund.

Men Scrooges disciple lever i bedste velgående. Skal man tro mere end én amerikaner, er julen med årene blevet genstand for en krig, der har det ene erklærede mål at udslette julen og alt, hvad dertil hører.

Et ondsindet komplot
At der ikke er tale om ren spas, slås an i John Gibsons seneste bog, "The War on Christmas: How the Liberal Plot to Ban the Sacred Christian Holiday Is Worse Than You Thought". Bogen mener at afdække et ondsindet liberalt komplot, hvis formål angiveligt er at rense det offentlige rum for upassende ord som "glædelig jul" – og for juledekorationer. Læs mere om bogen her.

Og der er tilsyneladende noget om snakken. Således indeholder den amerikanske pendant til PostDanmark, USPS's, pressemeddelelse om årets julefrimærker ikke et eneste ord om "jul", selvom årets fire julefrimærker unægtelig emmer af jul med tematisk valg af både sne- og julemand som motiver på mærkerne. Læs pressemeddelelsen, der er renset for jul, her.

Konspirationens udbredelse i det amerikanske samfund er ifølge den konservative organisation Alliance Defense Fund nået så vidt, at legetøjskæden Toy'R'Us officielt har forbudt anvendelsen af ordet "jul" på såvel reklamer som på deres bygninger.

De vantro julemodstandere
Anderledes forholder butikskæden Macy's sig. Den giver sine forretningsdrivende frit valg mellem brugen af såvel "Merry Christmas" som "Feliz Navidad", "Happy Hanukkah" og "Happy Kwanzaa". Sidstnævnte for at glæde handlende, som måtte ønske at festligholde den nyere afroamerikanske fest Kwanzaa i perioden fra den 26. december til den 1. januar. Læs mere om politikken på området hos Marcy's her.

At krigen ikke er ganske ny, beviste det af Alliance Defense Fund sponsorerede "Christmas Project", der julen 2004 mobiliserede 700 frivillige advokater i kampen mod de vantro julemodstandere, der uforvarende kom til at fortolke adskillelsen mellem stat og kirke i den amerikanske forfatning som ensbetydende med forbud mod afsyngningen af julesalmer og juleferie på amerikanske skoler. Mere om denne sag her .

Danmark fastholder julen
Hos dem, der tror på en sammensværgelse mod julen, går organisationen American Civil Liberties Union (ACLU) igen som en ond ånd og fremhæves gang på gang som synderen og den mulige ophavsmand til en mere end almindelig determineret kamp mod julen. Selv hævder ACLU at kæmpe for et pluralistisk samfund med plads til alle trosretninger og religiøse observanser og som sådan ikke at kæmpe mod julen. Læs mere om ACLU og julen her.

Herhjemme synes alt dog ved det gamle, og Toys'R'Us' hjemmeside hertillands rummer både ordene "jul" og "julegaver". Ligesom en moske i københavnsområdet lillejuleaften har indkaldt til julehygge ud fra, hvad man fra muslimsk hold har valgt at definere som et fælles forståelsesgrundlag for "julens essens".