Skotland i skarpt opgør om religiøse skoler

Sam Galbraith vil afskaffe tilskud til katolske skoler

Sam Galbraith, der er tidligere undervisningsminister i Skotland, har rejst en skarp debat omkring landets religiøse privatskoler. Han erklærede, at de er fundamentet for sekterisme og beskyldte dem for ignorance og fanatisme.

Religiøse skoler er utidige
De private religiøse skoler repræsenterer en religiøs splittelse i samfundet, erklærede Galbraith, og krævede, at statstilskuddet fjernes. Ellers skal det kunne bevises, at forældrene i lokalsamfundet ønsker en sådan skole.

Flere ledende politikere og religiøse ledere har støttet Galbraith. Tidligere forsvarsminister Lord Moonie og medlem af parlamentet Kirkcaldy erklærede, at religion ikke bør have nogen rolle i undervisningen af børn. Og moderatoren i Church of Scotland, Alan McDonald, sagde, at trosbaserede skoler tilhører "en anden tid".

Delte meninger om skolerne
Skotlands Undervisningsinstitut har meddelt, at man vil støtte en afskaffelse af trosbaserede skoler, når og hvis de religiøse samfund selv støtter noget sådant. Medens den katolske kirke fastslog, at bemærkninger som dem, Sam Galbraith har fremsat, risikerer at nære religiøst had. Et labourmedlem af parlamenter, Michael McMahon, har erklæret, at en sammenligning af religiøse skoler med sekterisme er udtryk for en høj grad af uvidenhed.

McMahon erklærede, at sekterisme har eksisteret i Skotland længe før de katolske skoler. Mange forældre, der ikke er religiøse, sender deres børn til katolske skoler på grund af deres høje standard og etik.

En lang debat
Debatten er ikke ny i Skotland. Men intet politisk parti har endnu rejst spørgsmålet om at forbyde katolske skoler. Et medlem af Skotlands grønne parti, Robin Harper, har dog i den aktuelle debat udtrykt ønske om, at den katolske kirke selv ville indse, at der er et problem. Hvis protestantiske børn vokser op uden nogensinde at møde et katolsk barn, og katolske børn uden at møde protestanter, skaber det kun grobund for gensidig mistro og myter.